Elektronisk Dansmusik i Benelux

Så vad är det som gör att BeNeLux är en sådan stark kraft inom den elektroniska musiken? Luxemburg får ursäkta men här har landet ingen roll att spela utan får bara stoltsera med att vara med som lycklig åskådare i den gamla tullunionen.

Amelie Lens och Charlotte de Witte är två av världens största affischnamn inom klubbmusiken idag. Två kvinnor från Belgien som båda representerar den nya vågen inom techno. Där Nederländerna har män som symboliserar det gamla stora EDM-tåget så står Belgien idag för det nya. Där Nederländerna under lång tid varit framgångsrika som leverantörer inom EDM och på senare tid, pop, så har Belgien haft rollen som underdog och den rivaliteten mellan länderna är snarlik den vi har med Norge. EDM-döden har nu proklamerats i snart tio års tid och förr eller senare så händer det men än så länge håller dom stora namnen fortfarande och merparten av dom är män och kommer från Nederländerna.

Tydligt är att alla tittar på dom stora stjärnorna och deras skivbolag. Nederländernas stjärnor är många och Afrojack, Hardwell, Martin Garrix och Tiesto är exempellöst framgångsrika som dj:s och varumärken idag. Att hamna på deras skivbolag hoppas många ska vara vägen till framgång och kortsiktigt så kan det verkligen spela roll. Att bygga en karriär och att skapa något beständigt är däremot betydligt mer knepigt.

Har Beneluxländerna hittat något unikt recept som skapar framgång eller är det summan av allt som gör att det skapas möjligheter för musiken och kulturen att frodas?

Kortfattat kan framgångarna sammanfattas med att här finns det musikalisk tradition och historia, stort befolkningsunderlag, korta avstånd samt tydliga stöd från myndigheter på både regional och statlig nivå. Belgien och Nederländerna har några av världens främsta artister inom elektronisk musik. Det råder det inget tvivel om. Framgång föder framgång men den underlättas av om det finns support lokalt.

Historiskt har Belgien sin New Beat som blev en populär (om än inte så långlivad) subgenre i slutet av 80-talet som var en blandning av Electronic Body Music blandat med Acid House. Den hade sina rötter i den nya vågen av synthfärgad pop och disco som tidigare växte fram. Landet hade sen en radda framgångsrika artister inom ravescenen men det var mest enstaka singlar.

Nederländerna kan även dom stoltsera med en egen musikstil som spreds utanför landets gränser; Gabber som dök upp i slutet av 90-talet. Som en variant på Hardcore är Gabber en hård och kompromisslös techno i 140 – 190 bpm, en slags fortsättning på den betydligt timidare New Beat.

Både Belgien och Nederländerna har ett förflutet som koloniala makter och till följd av det öppnat upp sig för influenser från olika delar av världen. Ser vi på hur andra länder i Europa omfamnat musikaliska intryck från inflyttade så har ju Paris och London blivit kända för att dom tagit till sig av ny musikalisk kultur och blivit kulturella hubbar.

Länderna ligger i hjärtat av Europa med bra kommunikationer och vetskapen om att det är nära till allt. Vid varje givet tillfälle är du troligtvis bara 5 mil från en stor festival under sommarmånaderna. Dessutom så fortsätter festivalerna här en bra bit in på hösten och sen flyttar dom inomhus.

Bryssel, Belgien

Nationell stolthet kan även det vara en viktig faktor för att förklara framgångarna. Musikaliska stornationer ser det som en självklarhet att kontinuerligt bidra med ett ständigt flöde av nya artister. Länder där engelskan inte är modersmålet har alltid haft det svårare att nå ut men när det väl händer så blir det ofta en nationell angelägenhet. Även omvärlden har börjat uppskatta framgångar från artister som inte kommer från dom tidigare så dominanta anglosaxiska länderna.

Att få stöd för verksamhet på politisk nivå är avgörande i långa loppet och hur viktig klubbmusiken blivit för städer som Amsterdam och Bryssel har tydliggjorts på högsta nivå sedan en tid tillbaka. 2021 formulerade Amsterdam sin vision om varför nattlivet är viktigt för staden och hur dom vill skapa nya möjligheter tillsammans klubbarna och festivalerna. 
Bryssel klubbade så sent som juli 2023 igenom att delar av stadens nattliv är ett kulturellt skyddat arv. Speciella regler skyddar nu klubbarna som genom åren bidragit med att sätta nattlivet på den nationella och internationella kartan.

Belgien har inte samma utbud av klubbar som Nederländerna men kan stoltsera med världens största festival för elektronisk musik – Tomorrowland som hålls i Boom utanför Antwerpen sedan 2005. Två helger i juli samlar festivalen ca 600 000 besökare och lyckas dessutom med att sälja ut i förväg. Tomorrowland tillhör dom festivalerna som framgångsrikt har breddat sitt musikaliska utbud men fortsatt är den elektroniska musiken trogen.

Hösten 1994 var jag i Amsterdam för att gå på den första arrangerade danskonferensen tillsammans med bl.a. Stonebridge och Vito Ingrosso med flera. Det var en angelägenhet för ett knappt hundratal anmälda. Konferensen var en försiktig men lovande start och även om inte så många deltog så erbjöd klubbarna redan några av världens bästa dj:s. Två år senare klev den nya ägaren Buma Cultuur in.

Buma Cultuur som är den nederländska upphovsrättsorganisationen är den kanske enskilt viktigaste spelaren och anledningen till att den nederländska dansmusiken och att hela Beneluxregionen har fått frodas och upptäckas över världen. Dom driver även Eurosonic i Groningen och flertalet events och prisgalor. När Buma Cultuur 1996 tog över och styrde upp konferensen Amsterdam Dance Event (ADE) så påbörjades det nederländska maktövertagandet.

Amsterdam, Nederländerna

Där städer som New York, London, Manchester och Berlin många år varit viktiga för olika musikscener så har Amsterdam seglat upp som en stor spelare men på ett annat sätt. Här pratar man inte om ett speciellt sound utan framhåller snarare hela kulturen. Det är här branschen möts och den öppna inställningen till nattlivskultur skapar plats för drömmar och möjligheter.

Under det tidiga 90-talet var Miami Winter Music Conference en viktig mötesplats för dansmusiken men sedan tidigt 00-tal har ADE helt tagit över den rollen. Effektiv och bra organisation gjorde att branschen valde bort solskenet i Miami Beach under mars månad för bättre möten i Amsterdam på höstkvisten. Amsterdam Dance Events väg mot att bli branschens mittpunkt sammanföll dessutom med den amerikanska dansmusikens avtagande betydelse.

Redan 2002 gjorde KPMG en analys kring den ekonomiska betydelsen den elektroniska dansmusiken hade för det nederländska ekonomin. När dom 2012 tittade på skillnaderna som skett under en 10års period stod det klart att den sektorn som vuxit och lyckats tjäna pengar var festivaler och enskilda dj:s medan den tydligt minskade för inspelad musik och klubbar. Det här är en trend som bara förstärkts dom senaste åren och idag är det större chans att du kan tjäna pengar på att turnera än att göra musik.

Länge har klubbturismen haft London och Berlin som heta resmål med Barcelona som tillfällig uppstickare under perioder. Sommaren har varit förbehållen Ibiza med några få undantag. Amsterdam är staden som många tidigare räknat bort men som varit ett viktigt nav åtminstone i 20 års tid och som med all sannolikhet kommer fortsätta öka i betydelse det kommande åren.

Den ständiga strömmen av turister till Amsterdam som tidigare haft fokus på museer, “coffee shops” och barer har idag lika bra koll på stadens klubb och festivalutbud. För Amsterdam som stad har samarbetet med arrangörer för dom stora festivalerna blivit allt viktigare.

Belgien får på ett sätt se sig förbisprungen när det gäller mängden av stora dj:s och antalet festivaler. Däremot är dom starkare än någonsin då dom har världens allra största festival i Tomorrowland och framför allt världens just nu populäraste kvinnliga techno dj:s – tidigare nämnda Amelie Lens och Charlotte de Witte. Framgång föder framgång och Benelux ser fortsatt starka ut då dom har en enorm mängd besökare på alla festivaler och chansen att nästa stora stjärna inom den elektroniska musiken ska komma från det här området är väldigt stor.

Exempel på artister från Belgien:
Amelie Lens
Basto
Charlotte de Witte
Dimitri Vegas & Like Mike
Fabrice Lig
Henri PFR
Johan Gielen
Joyhauser
Junior Jack
Lost Frequencies
Mandy
Marco Bailey
Praga Khan
Ramon Tapia
Soulwax
Stromae
T99
Yves Deruyter
Yves V
Wolfpack


Exempel på artister från Nederländerna:
Afrojack
Armin van Buuren
Don Diablo
Fedde Le Grand
Ferry Corsten
Hardwell
Headhunterz
I-F
Joris Voorn
Laidback Luke
Legowelt
Martin Garrix
Miss Djax
Noisia
Olav Bassoski
Oliver Heldens
R3hab
Sander van Doorn
Speedy J
Tiesto
W&W

PR / Marketing:
The Music Group – https://themusicgroup.nl/
Cloud 9 – https://www.cloud9music.nl/
Five Oh – https://www.fiveoh.be/about/
Endless Music – https://www.ndlss.com/
Jot Agency – https://jotagency.nl/
ODB – https://www.odb.nl/
DAT – https://did-another-thing.com/
Massive Music – https://massivemusic.com/
Keplar Agency – https://keplaragency.com/index.html

Nederländerna – Bokningsbolag
AMS Bookings – https://www.amsbookings.com/
Octopus Agents – https://octopus-agents.com/
David Lewis – https://davidlewis.nl/
Radar Agency – https://radar-agency.com/
Anna Agency – https://www.anna-agency.nl/
Platinum Agency – https://www.platinum-agency.com/
Ace Agency – https://www.aceagency.com/
Cloud 9 – https://www.cloud9music.nl/
Treetop Agency – https://www.treetopagency.com/our-agency
Noculan Bookings – https://noculanbookings.com/
Amsterdam Music Agency – https://www.amsterdammusic.agency/
Meanwhile – https://www.meanwhile.nl/
Unify Bookings – https://unifybookings.com/about/
Ignite – https://www.ignitemusic.agency/contact/
Ebb Music – https://ebbmusic.eu/artists/
AD Sound – https://ad-sound.com/artists/
Topbillin – https://www.topbillin.nl/
Epic 247 – https://epic247agency.com/
Frameworks agency – https://www.frameworks-agency.com/
Arcane Amsterdam – https://arcane.amsterdam/
Bureau Punt – https://bureaupunt.nl/newnew/
Storm Agency – https://www.stormagency.nl/

Belgien

 – Bokningsbolag
Meanwhile – https://www.meanwhile.nl/
AT Bookings – https://atbookings.be/
The Bliss Office – https://www.theblissoffice.com/
WKND agency – https://www.wknd-agency.be/
Deep Art Agency – http://www.deep-art.net/
Artist Amplifier – https://www.artistamplifier.com/
MoodFamily – https://www.moodfamily.net/about
Trivial Bookings – https://www.trivialbookings.com/artists/
Kurious – https://www.kurious.be/
Ground control – https://www.groundcontrolagency.be/

Nederländerna – Skivbolag
Armada Music – https://www.armadamusic.com/
2 Dutch – https://2-dutch.nl/
Spinning Records – https://spinninrecords.com/
Black Hole Recordings – https://www.blackholerecordings.com/
Revealed Recordings – https://www.revealedrecordings.com/
Clone Records – https://clone.nl/
Flamingo Recordings – https://flamingorecordings.com/
Equatos Recordings – https://www.facebook.com/Equatosrecordings
Musical Freedom – https://musicalfreedom.com/
Protocol Recordings – https://protocol-recordings.com/
Stpmd rcrds – https://stmpdrcrds.com/
Hexagon – https://soundcloud.com/hexagon
Mixmash Records –  https://www.mixmashrecords.com/
Manual Music – https://www.manual-music.com/
Click records – https://soundcloud.com/click-records-amsterdam
Maximize Records – https://soundcloud.com/maxximizerecords
Barong family – https://barongfamily.com/
Hysteria Rec – https://www.hysteriarecs.com/
Heldeep records – https://soundcloud.com/heldeeprecords
Dekmantel – https://dekmantel.com/
Atomnation – https://atomnation.net/
Be yourself music – https://beyourselfmusic.com/
A state of trance – https://www.astateoftrance.com/tag/label/
Skink – https://soundcloud.com/skinkofficial
Mord – https://soundcloud.com/bas-mooy
Flashover – https://soundcloud.com/flashoverrecordings
Delsin – https://www.delsinrecords.com/
Turn it up muzik – https://turnitupmuzik.com/
aftr:hrs – https://soundcloud.com/aftrhrsrecords
Fokuz recordings – https://fokuzrecordings.com/
Doorn – https://soundcloud.com/doornrecords
Under town – https://soundcloud.com/undertownrecords
Dirty Dutch – https://soundcloud.com/dirtydutchmusic
Piv – https://soundcloud.com/pivrecords
Consumed music – https://soundcloud.com/consumed-music
CYB3RPVNK – https://www.r3hab.com/
Goons music – https://soundcloud.com/goonsmusic
Sunstate records – https://soundcloud.com/sunstaterecordings
100% pure – http://www.planetgong.nl/
Big & dirty – https://soundcloud.com/biganddirtyrecords
Wall recordings – https://soundcloud.com/wall-recordings
Darklight – https://soundcloud.com/darklightrec
Theracords – https://soundcloud.com/theracords
Fonk recordings – https://soundcloud.com/fonkrecordings
Hysteria records – https://soundcloud.com/hysteriarecords

Belgien – Skivbolag
Tanzgemeinschaft – https://soundcloud.com/Tanzgemeinschaft
Sound avenue – https://soundcloud.com/soundavenue
Bonzai progressive – https://www.bonzaiprogressive.com/
R&S –  https://soundcloud.com/r-srecords
Gent’s & dandy’s – https://soundcloud.com/gentsndandysrecords
Crooks & villains – https://soundcloud.com/crooksnvillainsrecords
Hot Fuss – https://soundcloud.com/hotfussofficial
Yuna beats – https://soundcloud.com/yuna-beats-records
Kanvas – https://soundcloud.com/kanvasmusik
Lou Lou – https://www.facebook.com/loulourecords
AH digital – https://www.facebook.com/afterhoursdgt/
Token – https://soundcloud.com/tokenrecords
Atmosphere – https://soundcloud.com/atmosphererecords
BIP – https://soundcloud.com/biprecords
Eskimo – https://soundcloud.com/eskimorecordings
Dirty Workz – https://soundcloud.com/dirtyworkzofficial
KNTXT – https://soundcloud.com/kntxtmusic
MusicMan – http://www.musicmanrecords.net/
Offering – https://soundcloud.com/offeringrecordings
Pelican fly – https://soundcloud.com/pelicanfly
Reworck – https://www.reworck.com/
MB elektronics – https://soundcloud.com/mbelektronicsrecordings
Suntrip – https://soundcloud.com/anoebis
Lenske – https://soundcloud.com/lenskerecords
Deep House Belgium – https://dhbrecords.be/
Smash the house – https://soundcloud.com/smashthehouse
Loopglow – https://soundcloud.com/filterheadz
Teleskopik – https://soundcloud.com/teleskopik
Potion records – https://soundcloud.com/potionrecords
Different – http://differentrecordings.com/
Arpkord – https://soundcloud.com/arpkord-records
Klangwerk – https://soundcloud.com/klangwerkrecords-1

Nederländerna – Festivaler
Apenkooi events – https://apenkooi.amsterdam/
ID&T – https://www.id-t.com/
ADE – https://www.amsterdam-dance-event.nl/en/ade-festival-2023/
DGTL – https://dgtl.nl/
Defcon1 – https://www.q-dance.com/l/defqon1-2023
Mysteryland – https://www.mysteryland.nl/
Amsterdam Open Air – https://www.amsterdamopenair.nl/
Elrow – https://elrow.com/en
By the creek – https://www.bythecreekfestival.com/
Draaimolen – https://www.draaimolen.nu/#1
Straf werk – https://www.strafwerk.org/
The gardens of babylon – https://thegardensofbabylon.com/
Valhalla – https://valhallafestival.nl/
Dekmantel – https://www.dekmantelfestival.com/en/
7th sunday – https://www.7thsunday.nl/
Awakenings – https://www.awakenings.com/en/
Intents festival – https://www.intentsfestival.nl/en/
Decibel outdoor – https://www.b2s.nl/en/events/decibel/decibel-outdoor-2023/
Emporium – https://emporium.nl/
Loveland – https://loveland.nl/festival/
We are electric  https://www.we-are-electric.com/
Lowlands – https://lowlands.nl/
Down the rabbit hole – https://downtherabbithole.nl/
A state of trance – https://festival.astateoftrance.com/
Don’t let daddy know – https://dldk.com/
Mystery garden – https://mysticgardenfestival.nl/
Best kept secret – https://www.bestkeptsecret.nl/
Milkshake festival – https://www.milkshakefestival.com/

Belgien – Festivaler
Tomorrowland – https://www.tomorrowland.com/en/festival/welcome
Dour Festival – https://www.dourfestival.eu/en/
Pukkelpop – https://www.pukkelpop.be/en/live/sunday/
Paradise city – https://paradisecity.be/
Extrema Outdoor – https://extrema.be/
The Qontinent – https://www.theqontinent.be/home
Sunrise festival – https://www.sunrisefestival.be/
Fire is gold   -https://www.fire-is-gold.com
Voltage festival – https://www.voltagefestival.com/en/
We can dance – https://wecandance.be/
Cirque Magique – https://www.cirquemagique.eu/
Les Ardentes – https://lesardentes.be/
Meakusma – https://www.meakusma-festival.be/
Doel Festival – https://www.doelfestival.be/
Nuites sonores – https://nuits-sonores.be/
Voodoo village – https://www.voodoovillage.be/
Rampage – https://rampage.eu/
Ostend beach festival – https://www.ostendbeach.be/
Cactus festival – https://www.cactusfestival.be/
Core festival – https://corefestival.com/

Denna text är skriven av Calle Dernulf.