Matchmaking - hur går det till?

På flera mässor och showcasefestivaler brukar det gå att anmäla sig till så kallade matchmakings – ett annat ord för korta och tidsbegränsade möten. ExMs brukar också arrangera matchmakings på mässor – ofta under titeln Meet the Swedes – som ett komplement till vanligt nätverkande och monterverksamhet. Att vara med i en matchmaking kan inledningsvis kännas obekvämt och utmanande, men brukar vanligtvis sluta upp i precis raka motsatsen. Nedan har vi samlat ett antal tips för att göra din medverkan i matchmakingar världen över så givande som möjligt.

Kom förberedd! Även om du inte har möjlighet att läsa på om vilka du ska träffa så kan du förfina en egen beskrivning av din verksamhet. Den förbestämda tiden för en matchmaking kan variera mellan 5-10 minuter, vilket innebär att du bara har en kort tid att presentera dig själv. Du gör därför rätt i att öva innan på att presentera vem du är och vad du gör för att din motpart enkelt ska kunna få en bild av vad du sysslar med. I vissa fall kan det även vara bra att ha med trycksaker, USB-stickor, hörlurar med lyssningsmöjlighet och annat för att lättare visualisera din musik. Ett stort tips är att åtminstone ha ett visitkort att dela ut – alla avverkar många möten och ett visitkort är nästintill ett måste för att komma ihåg dig.

Kom i tid! Det är inte ett mingel med fri drop-in du ska på, utan en schemalagd nätverksmöjlighet. Om du är tio minuter sen så missar inte bara du ett möte utan även den kontakt du skulle ha träffat. Du gör därför rätt i att komma i god tid för att kunna inta din plats och även känna in rummet innan det blir fullt fokus.

Ta anteckningar under samtalet! Det är svårt att minnas exakt vad en specifik person säger i tio minuter. Skriv ned det som är viktigast! Har personen en festival som letar efter artister i perioden juli – augusti? Har personen god koll på den italienska marknaden? Känner hen promoters i Kanada? Alla typer av små anteckningar gör det lättare att ta samtalet vidare efter matchmakingen.

Avsluta samtalet när det är dags! Mötena på en matchmaking är tidsbegränsade av en anledning. Du kanske känner att du har hittat rätt kontakt för ditt ändamål och att ni skulle kunna diskutera i timmar, men låt bli. Det finns ett schema att följa, och om du stannar kvar för länge vid en station så kommer det hela att rubbas. Se därför till att avsluta samtalet när det är dags och ta personens kontaktuppgifter – kanske kan ni boka in ett privat möte vid ett senare tillfälle? Ett bra sätt att avsluta ett samtal med en kontakt som babblar på är att, när det är 30-sekunder kvar, ge sitt visitkort. På så vis kan ni använda de sista sekunderna till att avsluta samtalet och utbyta kontaktuppgifter.

Ha inte för höga förväntningar! Poängen med en matchmaking är att träffa så många som möjligt, vilket gör att alla möten kanske inte är avgörande för just dig. Förvänta dig därför inte att varje samtal ska ge dig direkta möjligheter, utan var öppen för att ni två faktiskt inte kan jobba med varandra just nu. Med det sagt så kanske någon av er känner någon som den andra parten söker, och samtalet kan vara givande bara därför. Återigen är det viktigt att vara tydlig med vad du söker och vem du är – då blir det mycket lättare för din motpart att kunna hjälpa till. Om du lyckas få en kontakt av totalt tio samtal som du skapar ett långsiktigt samarbete med så är det helt fantastiskt!

Följ upp dina nya kontakter direkt! Det är mycket som händer på en mässa, och både du och dina kontakter från matchmakingen kommer att träffa mycket folk. Följ därför upp samtalen direkt och få saker att skrida till verket. Ju tidigare du gör det, desto större chans är det att din kontakt inte börjar jobba med någon annan. Om det är möjligt så kan du gärna boka upp ytterligare ett möte redan på plats om det är någon av kontakterna som känns extra intressant. På så vis får ni mer tid att förhoppningsvis kunna börja jobba med varandra så snart som möjligt.

När ExMS arrangerar matchmakings så brukar vi ta in önskemål från de som anmäler sig, för att på så vis skapa en så relevant yta som möjligt för alla. Bestäm därför innan vad det främst är du letar efter – att säga att du är öppen för allt brukar sällan generera ett seriöst intryck även om du är det. Gå in till matchmakingen med ett tydligt mål i sikte – till exempel att få fler spelningar i det landet matchmakingen är i – så kommer det bli mycket lättare att utvärdera efter.

För att se vilka matchmakings som finns tillgängliga i vår regi just nu, se fliken ‘Nyheter’ där vi samlar all information om kommande aktiviteter.