Musikmässa - hur går det till?

Musikmässor är ett av de absolut bästa sätten att ta din musik ut i världen. Det finns olika för olika genrer, och ExMS har för avsikt att finnas representerade på så många som möjligt. Mässor kan lätt bli överväldigande, och det är enkelt att tappa fokus om man inte vet hur saker och ting fungerar. Därför har vi satt ihop en liten guide för att göra din vistelse så effektiv och njutbar som möjligt – oavsett om du åker på WOMEX eller Amsterdam Dance Event.

Före mässan
Börja med att ställa dig frågan varför du åker på mässan. Är det för att få fler spelningar i Europa? Eller kanske för att du behöver en distributör i Tyskland? Att ha ett tydligt mål i sikte gör det mycket lättare att planera in både möten och aktiviteter under mässdagarna.

På mässans hemsida kan du enkelt se vilka alla registrerade delegater är. Se därför till att ta kontakt med relevanta delegater och boka in möten i förtid – att försöka haffa dem för ett kort möte på mässan kan ofta bli svårt. Genom att ha ett antal inbokade möten blir också ditt schema lättare att se över, och du vet då vilka övriga aktiviteter du kan planera in. På vissa mässor brukar Export Music Sweden ha en monter där det finns flera bord att ha möten vid, och på andra utan monterverksamhet går det lätt att hitta ett fik eller annan yta. När du kontaktar någon kan det vara bra att själv föreslå en plats, för att lättare kunna styra möten innan eller efter.

För att du inte ska bli bortglömd är det ibland bra att ha med printat reklammaterial att dela ut. Detta kan vara visitkort med din information, en QR-kod eller en flyer som förklarar din verksamhet. I det fall Export Music Sweden har en monter kan du placera dina flyers där, och på så vis få din verksamhet introducerad för alla som kommer förbi. Se till att göra det tydligt vem du är, vad du gör och hur man får tag på dig.

På vissa mässor arrangerar Export Music Sweden en matchmaking’ – ett mycket bra sätt att träffa många nya kontakter på kort tid. På matchmakingen får du träffa ett tiotal relevanta delegater i så kallade speed meetings som ofta brukar bli väldigt lyckade. För att vara med krävs oftast en föranmälan – under fliken Nyheter’ på hemsidan hittar du alltid uppdaterad information om kommande sessions!

  Klipp från Jazzahead 2019 i Bremen (DE) .

Under mässan
Bli inte överväldigad! Det är mycket som händer. Varje monter har något att bjuda på och vill att du ska prata med just dem. Håll dig till din plan, men var inte rädd för att hitta spontana kontakter i montrarna. De som står där har ofta mycket god koll på möjligheterna för dig att verka i deras land eller med att jobba med deras bolag. Var inte blyg, men ta allt bjud med en nypa salt.

Om du får en längre mötespaus och inte längre är sugen på att kika i olika montrar kan du dels hänga i den svenska montern. Det kommer förbi folk hela tiden, och då är det lätt att haffa någon som kanske har ett intresse av just din verksamhet. Mässor brukar alltid husera ett antal mycket spännande panelsamtal som kan vara givande att gå på – kolla schemat på hemsidan och se om det är något som passar. Om mässan inte har någon monterverksamhet – såsom till exempel Reeperbahn eller Mundial – så är det panelsamtalen som är huvudfokus under dagarna. På mässans hemsida brukar det också dyka upp info om andra nätverksträffar – gå på så mycket du bara hinner!

Showcase, showcase, showcase!
På kvällarna arrangeras showcase på flera platser i ända in på småtimmarna. Dels finns de officiella showcasen som står med på hemsidan, men det arrangeras oftast även andra tillställningar av privata aktörer utanför mässans ramar. Dessa går lätt att leta reda på via affischer som sätts upp lite varstans i staden. På showcasen kan du dels njuta av fantastisk musik, men det är även en möjlighet att hänga lite mer informellt med nyfunna kontakter.


Efter mässan
Det är när mässan är över som tröttheten slår in. Men glöm inte att du har halva jobbet kvar! Den initiala kontakten är skapad på mässan, nu gäller det att följa upp alla kontakter och försöka få saker att skrida till verket. Kom ihåg att de du har träffat i sin tur har träffat minst lika många, så försök att inte vänta allt för länge med att ta upp kontakten. Annars är det lätt att ni båda glömmer varandra i stimmet av ansikten och intryck.

Om du inte redan har gjort det så rekommenderar vi även att signa upp er för Export Music Swedens nyhetsbrev och att gilla oss i sociala kanaler. Genom att göra det missar du inga möjligheter att få följa med på Trade Missions, gå på seminarier eller andra givande aktiviteter arrangerat i vår regi. Ett kanontips för att ta din verksamhet ut i världen!

Vi ser fram emot att träffa er i på världens alla olika musikmässor!