PR & Radio utanför Sverige - Hur funkar det?

Det här är en guide som syftar till att svara på de vanligaste frågorna när det gäller att anställa PR utomlands och vad som är bra att tänka på innan man investerar i samarbetspartners. Metoderna kan skilja sig mycket åt baserat på genre, land, artist och mål men den här informationen är bra att ha i åtanke när man planerar sin strategi.


Det kan vara svårt att veta när en investering utomlands är av värde för en releasekampanj och du behöver ofta dessutom en stor budget för press och radio i de flesta länder. Att investera i PR i större territorier bara för att det alltid har gjorts förut är inte något jag skulle rekommendera, istället är det viktigt att förstå varför man väljer en specifik strategi och ofta hjälper det självklart att ha data som hjälper en hitta en väg framåt.

Bäst strategi är inte alltid traditionell PR

Ibland kan det vara värt att börja med att investera i andra typer av marknadsföringsaktiviteter för att bygga upp engagemang och fans i det specifika territoriet: såsom influencer marketing, sociala medier och annonsering (i samband med andra aktiviteter). Om du ser att många streams kommer från en specifik spellista men att det inte finns någon större medvetenhet kring artisten utanför det, kan det t.ex. vara en idé att tänka till och istället investera i engagemang kring det.

Research

I vissa länder är traditionell press och radio inte alltid det mest effektiva sättet att bygga en större målgrupp och engagemang på. Många länder i Asien har t.ex. en rad sociala plattformar som endast är tillgängliga i just de länderna, och fungerar som både social plattform och streamingplattform. I sådana fall är en investering i en byrå som arbetar med att specifikt bygga upp artistprofiler på de plattformarna förmodligen en betydligt mer värd investering än fokus på press och radio.

Du behöver även bestämma i förhand tillsammans med ditt team vad era exakta mål är för projektet. Det kan även vara bra att se sig om efter i vilka sammanhang lokala liknande artister syns i, för att få en uppfattning av vilka möjligheter som ges i de olika territorierna.

Analysera och förstå din data

Tillgång till data såsom streaming, biljettförsäljning, följare på sociala medier och radioframgång, samt en analys av all denna data kan hjälpa dig att komma långt i hurvida du bör fördela din marknadsföringsbudget.

Ha alltid med dig att svenska streamingsiffror som du här uppfattar som stora inte nödvändigtvis reflekteras som det i andra länder, speciellt i mer befolkade länder så som Mexiko och Indonesien. 

Presskit

När du är redo att jobba med möjliga samarbetspartners utifrån, är det också väldigt viktigt att ha förberett och paketerat allt som de skulle kunna behöva för att presentera projektet och artisten ordentligt, och i god tid. Det är även viktigt för att dina eventuella PR partners ska få en chans att verkligen förstå sig på projektet och kunna avgöra om de är intresserade av att arbeta med det på bästa sätt. Det kan t.ex vara ett presskit innehållandes färdig musik, videor, biografi, citat, pressfoton osv.

 

När du ska anlita samarbetspartners

När du är redo att börja arbeta med samarbetspartners, ta din tid att efterforska de personer eller bolag du kan tänka dig att arbeta med:  vilka tidigare kampanjer och framgångar kan de presentera och verkar de passionerade kring musiken och projektet? Se till att ni tidigt sätter upp gemensamma mål tillsammans och att förväntningarna från båda sidor är realistiska.

Ibland är det omvänt. Då hör PR partners av sig direkt till artisten de vill jobba med, vilket kan vara ett bra tecken på engagemang, men se då till att dessa partners inte tar på sig för många andra projekt samtidigt så att de har tid och möjlighet att dedikera tillräcklig med  tid för att uppnå de målen som ni gemensamt har uppsatt.

Hur ser medielandskapet ut?

Vissa PR byråer arbetar över flera länder samtidigt, medan vissa företag erbjuder sig att göra ett bra arbete i enbart specifika territorier, och då är det extra viktigt att förstå lokala skillnader mellan olika länder. Att vara närvarande och i bra kontakt med sin presskontakt och i god förståelse av medielandskapet i territoriet den verkar är kritiskt. Av den anledningen brukar jag i princip alltid när det kommer till PR, rekommendera att hellre fokusera på färre territorier i taget, och lägga tid och investering i att skaffa med fantastiska partners där. PR byråer som har ett fokus på  ‘världen’ utan vidare lokal närvaro har som oftast väldigt svårt att arbeta ordentligt överallt samtidigt.

I vissa större territorier som Storbritannien, kan arbetet skilja sig mycket mellan presspartners som arbetar mot radio i jämförelse med en specifik radiopluggare. Ibland kan det vara bättre att först anlita en riktigt bra PR-person som jobbar mot press och bloggar, för att sedan anlita radiopluggare för utvalda låtar som du anser är bättre lämpade för radio. På detta sätt investerar du smart i arbetet med specialiserade partners som oftast gör ett mycket bättre arbete istället för någon som säger sig arbeta med allt på en gång.

Tänk även på att alla länder har sina egna högtidsdagar samt att sommar- och jultider kan se olika ut när det gäller medielandskap i press och radio. Inför jul kan det vara bra att veta att precis som i Norden där det ofta fokuseras på lokal julmusik görs detsamma i många andra länder vilket lämnar mindre plats för internationella artister.

Vad är realistiskt?

Diskutera vad som är realistiskt för dig och sätt upp gemensamma mål med din PR-person utefter det. I Storbritannien så har t.ex internationell alternativ musik generellt haft det svårare att hamna på radio de senaste åren i jämförelse med tidigare. Att diskutera detta med en person som är expert på sitt område är väldigt viktigt eftersom de alltid har koll på det senaste, och ett tecken på att de är seriösa även om något för tillfället kan uppfattas som ‘negativt’. 

Strukturerad fakturering och rapport

Andra viktiga frågor att ställa när du ingår samarbete med någon är huruvida ditt samarbete ska faktureras: på månadsbasis eller projektbasis, och när detta ska betalas. När det kommer till internationell PR ser jag alltid till att försöka dela upp fakturan för betalning vid två olika tillfällen, särskilt om det är en ny partner man arbetar med, för att se till att det fortfarande finns en morot att leverera och hålla kontakten.

Att se till att få rapporter regelbundet med det arbetet som utförs är även det viktigt att poängtera i börja på ett samarbete och detta hjälper er också att kunna utvärdera arbetet med en partner mycket bättre i efterhand.

Ytterligare tips att ha i åtanke

Lokal framgång i det land där du är verksam kan också fungera som en viktig del i att få uppmärksamhet utomlands, så ofta är det bra att bygga upp en profil på hemmaplan först, för att senare ta projektet utomlands. Att kunna påvisa siffror i form av t.ex. streams, följare är tacksamt i många processer som bokning, till eventuella samarbetspartners osv.

Att spara på investering tills inför en turné kan vara en god idé eftersom möjligheterna för intervjuer och att synas i lokala sammanhang är större. Om du eller din artist samarbetar med en internationell artist, producent eller har en annan koppling till respektive land kan det också självklart hjälpa till och avgöra när det är rätt tillfälle att investera i PR. Välj dina tillfällen.

Ta hjälp av kollegor, organisationer och andra samarbetspartners du har omkring dig! Om du jobbar med en global distributör, se till att få hjälp av deras internationella team på plats. Du kan även jobba på att få direktkontakt med nyckelpersoner direkt och bygga ut ditt kontaktnät därifrån. Att fråga andra om deras expertis kan visa sig vara ovärderligt.

Texten är skriven av Nikoo Sadr

Nikoo Sadr titulerar sig idag Director, Artist & Label Services hos den globala musikdistributörenThe Orchard. Hon flyttade över från Londonkontoret för att starta en svensk förlängning av företaget år 2017, och jobbar nu med ytterst ansvar för lokala artistavtal för affärsområdet Artist & Label Services i Norden samt överser det digitala marknadsföringsteamet som arbetar med independent skivbolag och artister för att genomföra kreativa och plattformöverskridande digitala marknadsförings- och försäljningskampanjer. Hon ser också över hur data och statistik kan hjälpa till att driva fans och musikförsäljning över de olika plattformarna, med ett fokus på den nordiska marknaden.

Sadr har tidigare arbetat som Head of Digital Marketing Training för Music Ally där hon arbetat med ledande företag som Universal Music, Sony Music och BPI. Hon har också föreläst och talat på internationella konferenser som By:larm, SXSW och Midem. Sadr är också en del av teamet som håller i scenen ’The Rumshack’ varje år på Glastonbury Festival – där hon har arbetar med scen management och artistförbindelser.