Synk - Hur går det till?

Hur gör man om man som kompositör eller artist vill ha med sin musik i reklam, i en film, en tv-serie eller ett datorspel och vad ska man tänka på?

Det finns några olika sätt att gå till väga på. 

En tumregel är att det finns inga osynkbara låtar. Allt är beroende på berättelsen och vad som förstärker den. Gör musik för din skull till att börja med, inte vad du tror skulle kunna bli en bra synk-låt, för det vet man aldrig innan. 

Förlag / Skivbolag 

Är man en låtskrivare så kan man om man vill höra av sig till ett förlag för att bli representerad av dem. Förlagen har ofta egna synk-avdelningar som hjälper till att pitcha dina låtar och de kan även få förfrågningar om det behövs specialskrivas något. De har ofta goda relationer till Music Supervisors (se nedan), som i sin tur har ansvar för olika projekt som behöver musik, till exempel en reklamfilm eller långfilm. Music Supervisors skickar då ut en brief till både förlag och skivbolag som beskriver det projekt eller scen som de söker musik till. Förlagen och skrivbolagen pitchar i sin tur tillbaka till Music Supervisorn de bland sina signade upphovspersoner/artister, vars låtar de tycker skulle kunna passa just den briefen. En brief kan vara väldigt nischad och smal i sina önskemål eller också bred och öppen för olika förslag. Ibland specialskrivs musik till olika projekt, då kan briefen helt enkelt handla om att hitta rätt person för jobbet. Mer om specialskriven musik längre ner.

Förlagen och skivbolagen hjälper även till med att förhandla din fee, dvs den avgift du erhåller om din musik efterfrågas till ett projekt, så att den blir rimlig och rätt, samt med att ta fram ett avtal som reglerar användningen av din musik.

Om du blir signad till ett förlag eller ett skivbolag så kommer ni ha ett avtal som reglerar dealen mellan dig och skivbolaget/förlaget. Det kommer förlaget/skivbolaget tillhandahålla och det kan då vara bra att låta en jurist eller liknande kolla igenom så att du vet vad du skriver under. 

Music Supervisors 

En Music Supervisor är, i väldigt stora drag, en person som jobbar med att förstärka berättelser, scener och upplevelser med musik. Det innefattar allt ifrån kreativt arbete, till att ta hand om förhandlingar, ta fram licensavtal, budgetansvar och projektledning. 

Det kan handla om att sätta musik till film, tv, reklam, spel eller musiken du hör när du går i en butik.

Som musiker kan du skicka musik till en Music Supervisor direkt, oftast får de dock otroligt mycket musik skickat till sig – vilken också lyssnas på, men det kan ta ett tag att få respons.

Som Music Supervisor letar man musik, ny som gammal, hela tiden. Även nya spännande artister, både oetablerade och etablerade. De håller sig uppdaterade genom olika bloggar, generella tips, olika streamingtjänster och livespelningar. Se till att din musik finns där ute någonstans. Ingen kan någonsin synka den om den inte finns. 

Export Music Swedens seminarium ‘Music Supervision: From Jimmy to Saul – How Music Crafts Character Transformation in Better Call Saul’ från 2018, med den flerfaldigt Grammy- och Emmynominerade Music Supervisiorn Thomas Golubić (Breaking Bad, The Walking Dead, Better Call Saul, Six Feet Under etc.).

Management 

Att ha ett management/manager kan vara ett bra alternativ om man varken vill ligga på ett förlag eller ett skivbolag men ändå vill ha hjälp med sitt skapande och/eller artisteri. De kan ofta också hjälpa till med synkbiten, beroende på vad ni har för deal.

De kan dessutom hjälpa till med licensen, dvs att se till så att budget och avtal är rimliga i förhållande till synken, vilket kan vara otroligt skönt att få hjälp med.

Licens

En licens innebär i stort sett att du hyr ut din låt till ett projekt. Det är viktigt att det alltid finns ett avtal så att du har koll på ditt verk eller medverkan (om du t.ex sjunger i en låt), samt hur och vart det får användas. 

I ett licensavtal ska bland annat rättigheterna av användningen av din musik regleras, så som: 

  • Territorium (I vilket/vilka länder ska tex reklamen visas?)
  • Media (I vilka media-kanaler ska filmen/reklamen etc visas? Tv? Internet? Radio? Bio? etc.)
  • Licensperiod (Hur länge ska den visas?)
  • Fee (Vad får du betalt?)

Det finns inga direkta standard-licenser, men det är viktigt att ha koll på att ovan saker finns reglerade. 

Specialskriven musik 

I vissa projekt finns det behov av att specialskriva musik, antingen ett helt nytt verk eller så vill man kanske göra en cover av en befintlig låt.

Processen ser i princip ut som ovan gällande hur du sätts i kontakt med projektet, men med skillnaden att du får gå in och börja komponera/producera istället. Ibland finns det en klippning som du kan musiksätta direkt och ibland görs musiken/låten först, och bilderna får sedan följa musiken. 

Specialskriver gör man ibland av kreativa skäl, när man t.ex. vill att musik och bild verkligen ska följa varandra, eller om man vill göra en cover av ett befintligt verk som i sitt original kanske har fel typ av uttryck för just den här berättelsen. Det kan också finnas ett ekonomiskt perspektiv till varför man gör en cover. 

Export Music Swedens seminarium ‘Filmmusik på export’ från 2019, med kompositörerna Rebekka Karijord, Jon Ekstrand samt Pär och Karl Frid. Moderator är Ika Johannesson.

Me, Myself & I 

Ibland är varken förlag, skivbolag eller en Music Supervisor inblandad i musikprocessen,  utan det kan istället vara regissören, producenten eller någon annan i teamet för filmen, tv-serien eller datorspelet, som hittar din låt eller dig och kontaktar dig för att få använda din låt. Då är det jätteviktigt att din musik finns där ute så någon kan höra den! Ut med den på alla kanaler, Soundcloud, Instagram, TikTok, Spotify etc. Så länge din musik finns att lyssna på, så kan någon hitta den. Ingen kan någonsin synka din musik om den inte finns att höra!

Jobbar du utan ett team runt dig, så som förlag, skivbolag, manager, etc, kanske du har kompisar eller kollegor i musikbranschen som du kan bolla förutsättningarna med så du vet vad du går med på och eventuellt skriver under på. Det är viktigt. 

Summan av kardemumman är att ensam är inte stark. Alla är inte bäst på allt. Tycker man att det är svårt att ta kontakt med folk, att pitcha sin musik, har svårt med budget, avtal eller annat –  be om hjälp! 

Ett bra nätverk av vänner och branschkollegor är guld att ha. Det finns även branschorganisationer du kan vända dig till.

 

Texten är skriven av Jenny Ring

Jenny Ring har jobbat som Music Supervisor på reklambyrån Forsman&Bodenfors som deras in-house Music Supervisor i flera år. Där fick hon vara en del i många framgångsrika kampanjer, bland annat Volvo Trucks ”Epic Split”.  
Sedan två år tillbaka jobbar hon som frilansande Music Supervisor, med uppdrag som rör sig både i reklam och filmvärlden. Som Music Supervisor hanterar hon allt som rör musiken i ett projekt, från den kreativa processen till förhandling och licensering.

 

Foto: Privat