Trade Missions - hur går det till?

Export Music Sweden arrangerar med jämna mellanrum handelsdelegationer till våra olika fokusområden.
Ansökan att få följa med är öppen för alla i svensk musikbransch och hur många som blir uttagna varierar mellan år och destination.
Väl på plats har vi ett fullspäckat schema där givande företagsbesök avlöses med föredrag, relevanta mässor, festivaler och egna möten. För att få ut så mycket som möjligt av att delta i en handelsdelegation har vi satt ihop en guide med saker att tänka på innan, under och efter avresa.
Välkommen ut i världen!

Att följa med på en handelsdelegation (Trade Mission) kan öppna dörrar som annars kan kännas som omöjliga och verkligen vara nyckeln till att på allvar skapa internationella kontakter. Börja med att fundera på vad just du känner att du vill få ut av att följa med. Är det förlag du behöver träffa? Eller kanske en lokal distributör? Vill du ut i världen med en viss artist? I anmälan har du möjlighet att specificera dina önskemål. När vi sätter ihop programmet – vilket vi antingen gör själva eller i samråd med en lokal konsult – tar vi hänsyn till allas önskemål och försöker sätta ihop ett så relevant program som möjligt. Det innebär att handelsdelegationer till samma destination kan variera en hel del beroende på vilka som följer med.

Innan avresa kan det även vara bra att göra research på marknaden som ska besökas. Även om mycket först klarnar på plats kan det vara givande att ha god koll på såväl marknaden som de företag som kommer att besökas innan, för att på så vis kunna ställa rätt frågor och be om att få prata med rätt personer. Tänk även igenom din egen verksamhet – vad är det egentligen du gör? Vissa företag tenderar att verka i väldigt många olika hörn av branschen, så gör ditt bästa för att koka ned din verksamhet så att den lätt kan beskrivas för en internationell motpart som inte nödvändigtvis har järnkoll på den svenska marknaden.

Väl på plats är det ett krav att delta i samtliga programpunkter som Export Music Sweden har satt upp. Även om ett par besök kanske inte är relevanta för just din verksamhet så kan du ändå få viktiga insikter och eventuellt andra kontakter som fortsatt kan hjälpa dig. Boka gärna in en extra dag innan eller efter handelsdelegationen för att ta egna möten på, så kan du vara säker på att det inte krockar med någon av våra aktiviteter. Ofta brukar våra handelsdelegationer sammanfalla med en lokal mässa eller festival (Reeperbahn i Tyskland, Hokuo Music Fest i Japan, MU: CON i Korea) där det är möjligt att sätta många egna möten. Håll koll på programmet så vet du vad som gäller!

När handelsdelegationen är över och du är tillbaka vid skrivbordet är det bra att känna till att det är nu som det riktiga arbetet börjar. Under handelsdelegationen har du fått en viktig ingång på en marknad, och fått personliga bekantskaper på en rad centrala företag. Börja gärna så snart som möjligt med att följa upp alla kontakter så att saker kan skrida till verket. Eftersom att ni redan har setts, och personen i fråga har ett ansikte på dig, så är det rekommenderat att inte vänta för länge med att ta upp kontakten. Ju tidigare du hör av dig, desto större chans att din kontakt minns dig!

Innan du anmäler dig till en handelsdelegation vill vi även understryka att vi gärna ser att du dubbelkollar att du verkligen kan datumen som den kommer att ske på. Likaså att du kollar med en eventuell högre chef att det är okej att du åker och representerar företaget. Allt som oftast ges resestöd till de som tas ut att delta (vanligtvis 50 % av kostnaderna för resa och 50 % av kostnaderna för boende) vilket gör att en handelsdelegation är ett perfekt sätt att komma ut i världen och samtidigt spara en hel del resurser.

Se aktuella handelsdelegationer under fliken ‘Nyheter‘ här på vår hemsida, och kolla gärna in kalendern för att se vad som händer härnäst. Vi ser fram emot din ansökan!