Skip to main content

Hej Freedoms Trio

Om att uppträda på Jazzahead

Hej Steinar Aadnekvam från Freedoms Trio!

Vad har det inneburit för ditt band att få möjlighet att spela på en stor showcasefestival inför internationell bransch och publik?
Vi har verkat tillsammans som grupp sedan 2015, släppt 2 album och gradvis byggt upp en stark internationell närvaro med många turnéer i hela Europa. När vi 2017 fick möjlighet att framträda på Jazzahead gav det helt klart en extra skjuts i form av exponering och kredibilitet. Den sortens framträdanden kan ge en slags kvalitetsstämpel och kan fungera som en positiv underliggande faktor för producenter och agenter när de senare överväger att boka gruppen. De stora showcasefestivalerna är viktiga arenor som når ut till väldigt många; inte bara de ca 500 delegaterna som aktivt ser konserten på plats, men också tusentals musikfans och branschfolk som senare ser konserten online. Det placerar gruppen i en inramning som man inte vill gå miste om ifall man får möjligheten. 

Kan du ge något konkret exempel på vad ert uppträdande och synlighet på showcasefestivalen resulterat i för dig eller ditt band?
Väldigt mycket. Det gav oss en tyngd i vårt samarbete med vår agentur i Tyskland och har säkert varit en bidragande faktor till att vi senare turnerat frekvent i Tyskland, Schweiz, Italien med mera, vilket i sin tur troligtvis har bidragit till ett ständigt ökande intresse för Freedoms Trio här hemma i Norden. Det var sannolikt framträdandet på Jazzahead som möjliggjorde att vi senare blev inbjudna 2019 till The NAMM Show i Kalifornien som ‘official showcase artist’ och i förlängningen, senast till APAP New York 2020 i samarbete med ett amerikanskt agentur och skivbolag. I vintras blev vi också kontaktade av en stor agentur med säte i Istanbul som vill representera gruppen i Östeuropa och Asien och vad de berättade var att de följt gruppen i ett par år (sedan vårt showcase på Jazzahead) och nu kände att tiden var mogen för att söka ett samarbete, vilket vi alltså nu har påbörjat. 

Har ni något speciellt minne från festivalen som du vill dela med dig av?
Jag har varit med på Jazzahead i flera år, inte bara året vi uppträdde men även året innan och året efter.
 Det är hypersociala tillställningar där man möter gamla och nya vänner och kollegor från hela världen och jag har många privata underbara minnen från både för- och after hours… Men en sak jag speciellt minns med värme är 2016 då ExMS och Svensk Jazz hade anordnat ett eget showcase på söndag morgon, mässans sista dag, som de kallade Swedish Jazz Brunch. Det var ‘off campus’ men mycket välbesökt och jag tror vällyckat – och sannolikt en typ av närvaro som det vore meningsfullt att anordna också i framtiden. 

Har du något bra tips till de som ska uppträda på en showcasefestival för första gången?
Tänk konstnärligt men förbered väl. Tryck upp egna flyers – gärna som ger en ‘taste’ av projektets framgångsfaktor, skryt och var inte blyg men samtidigt utan att överdriva. Tänk igenom alla aspekter av hur du/din grupp önskar att framstå. Vilka kläder bär ni? Hur fungerar publikinteraktionen? Vilka låtar ska ni spela ? Ibland kan man bli velig inför sitt bästa material och känna att ‘den här låten har vi kört så många gånger – ta en annan’ men då bör man fråga sig – har denna publiken verkligen hört denna låten eller är det kanske just i detta tillfället det är viktigt att de får höra den ?! 

Mer om Freedoms Trio här >>

Nyheter

ExMS fick vara en del av Ulf Kristerssons hårdrock- och metal gåva till Chiles president Gabriel Boric
Läs mer
TRADE MISSION NASHVILLE & MUSIC BIZ + THE GREAT ESCAPE - HUR VAR DET?
Läs mer
ANSÖK OM RESESTÖD TILL WOMEX 2024
Läs mer
TRADE MISSION TILL SEOUL, SYDKOREA 2024
Läs mer
NORDISK TRADE MISSION TILL INDIEN
Läs mer