Låtskrivarläger - hur går det till?

Runt om i världen arrangeras det Writing Camps av förlag, skivbolag, upphovsrättsliga organisationer, låtskrivare och en rad olika aktörer som har för avsikt att att skapa nytt material till tex artister, tv-spel, musik i reklam, eller i stort sett vad som helst där ny musik behövs.

Vad är skillnaden på vanliga låtskrivar-sessions och ett Writing Camp?

Själva processen i skrivandet är densamma men något händer när människor samlas i grupp under några intensiva dagar med samma mål. Upplevelsen brukar bli ett minne för livet med långvariga arbets- och vänskapsrelationer!

Ett Writing Camp kan se ut på många olika sätt beroende på antal inbjudna, plats och upplägg. Ett vanligt scenario är att låtskrivare samlas för att skriva och bo tillsammans under några dagar och fokusera enbart på skrivandet – och självklart passa på att lära känna varandra. Längden på Writing Camps kan variera kraftigt men brukar vanligtvis pågå i 3-6 dagar. 

Låtskrivarlägret Her Songs For Him

Låt oss ta ett exempel där ett skivbolag arrangerar ett Writing Camp. I det fallet är avsikten att samla in så passande låtar som möjligt för sina akter och artister. Musik-producenter (beat/track-makers), Topliners (text och melodi), samt skivbolagets artister, bjuds in och delas upp i olika sessions varje dag, oftast 3 eller 4 personer i samma studio. Målet är att i varje grupp och under varje dag, få till en så färdig låt med produktion som möjligt. Sammansättningen av just rätt kompetenser är viktig för att varje session ska få fram en text, melodi, produktion och inspelad sång. 

När du bjuds in till ett Writing Camp första gången kan det vara bra att vara förberedd, som producent genom att ha koll på den utrustning som finns på plats och som du själv behöver ha med dig. En del tycker om att förbereda tracks (instrumentaler) eller vara förberedd med sina favoritljud lättåtkomligt, detta för att snabbt komma igång med själva låtskrivar-processen och utnyttja tiden så väl som möjligt. Som Topliner har du kanske en lista med titlar, idéer eller koncept som är nära till hands för att kicka igång er session. 

Hur mycket du än förbereder dig är det verkligen viktigt att våga släppa in andra och våga ‘tänka om’. Många upplever att de utvecklas enormt mycket just för att de vågar gå utanför sin bekvämlighetszon kanske speciellt under sitt första Writing Camp. Möten med nya människor med andra idéer får dig att skriva den typen av låt som du kanske vanligtvis inte gör. 

En del ledare ber om att få ett utkast av dagens låt redan samma kväll efter avslutad session. Detta är för att få koll på vad som har skapats under dagen men självklart har du avsatt tid efter campet för att göra klart, skriva om och förfina materialet. 

De som arrangerar Writing Campet har koll på vilka ni har varit i era sessions – men det är ändå viktigt att på egen hand notera vilka du arbetar med, deras namn och kontaktuppgifter. Dels för processen efteråt då ni behöver nå varandra för att avsluta färdigställandet av låten men också för att registrera den korrekt hos din upphovsrättsliga organisation. I bästa fall delas “split sheets” ut där deltagarna i varje session får skriva under ett papper med uppdelningen av den upphovsrättsliga procentsatsen. Är ni flera som producerar låten så kan en muntlig överenskommelse på plats vara bra för att undvika missförstånd senare. 

Uppspelning av låtarna kan ske varje kväll efter sessions eller sista kvällen gärna i samband med en avslutningsfest. Alternativt väljer man att inte göra det överhuvudtaget. Här går åsikterna isär där en del vill vara helt klara med sitt alster innan det visas upp för någon medan många väljer att se det som en morot till att försöka komma så långt som möjligt med produktionen under dagens session och finner det uppmuntrande att dela veckans kompositioner med varandra. 

Oavsett så är det viktigt att så snart som möjligt göra klart det ni skapat för att ge de som arrangerat Writing Campet sin chans att hitta ett hem för låtarna. Smida medan camp-järnet är varmt.

Sist men sannerligen inte minst; vad som många erfar från Writing Camps är den sociala biten. Kontakterna, kollegorna och vännerna du skapar för livet, ringarna på vattnet som tar dig och din musik till oanade platser! 

Texten är skriven av Maria Marcus


Maria Marcus har producerat och skrivit musik professionellt sedan 1997 med ett antal utgivningar i Europa, USA men framförallt Japan och Korea. Ca 9 miljoner sålda album med artister som Namie Amuro, Red Velvet, Monsta X, Girls Generation, ExO, Oh My Girl m.fl. samt driver det egna förlaget Big Boy Publishing.

Maria föreläser och undervisar även i musikproduktion och komposition på utbildningar som Musikmakarna Ö-vik, Örebro Universitet, KMH, Luleå Universitet, AMB, Rytmus mfl. och hade rollen som kreativ coach för deltagarna i Export Music Swedens K-pop Camp i september 2019.

Du hittar Maria här >>