Showcasefestival - hur går det till?

Att resa iväg på showcasefestival är ofta en lika delar omtumlande som spännande upplevelse oavsett hur många gånger du gjort det innan. Det är kaotiskt, snabbt, trångt och förvirrande många intryck som avlöser varandra. Väldigt många akter spelar på väldigt många scener på väldigt kort tid och du behöver, för att verkligen få ut det mesta av dina förväntningar, fokusera på mer än att bara prestera på scen. Mycket av arbetet kan du göra på förhand, i lugn och ro, för att sedan koncentrera dig på genomförande under dagarna showcasefestivalen varar.

För det första: se till att ha aktuellt material ute! Du bör vara aktuell på det sättet att du befinner dig i någon form av releasecykel. Om ett släpp kan koordineras så att du har färska mediaresultat och rykande lyssningsstatistik att skicka ut så är det något som hjälper mycket. Om du dessutom förbereder dig genom att ha en långsiktig planering att presentera så visar du både att du vet vad du vill och att du har förståelse för att många aktörer tänker långt fram i tiden i sina projekt och planeringar. Det finns egentligen ingen självklar, ”perfekt”, tajming för att åka, men som tumregel fungerar tanken att du ska vara tidigt i din utgivningscykel mot till exempel ett album. Det ska finnas utrymme att ändra och addera till dina befintliga planer.

För det andra: tänk noggrant igenom vad du egentligen vill ha ut av din medverkan. Vad söker du och har du presenterat dig på ett sätt som gör dig intressant i just den aspekten? Framträder du på en showcasefestival i Tyskland, till exempel, så bör du ha en idé kring vad du vill göra i det territoriet längre fram.  Behöver du en bokare, en PR-agent, ett skivbolag eller i vilken del av din karriär befinner du dig? Många av de stora showcasefestivalerna är förvisso globala event, men en bra grundtanke är att du ska ha ett intresse i den marknad du besöker. 

I god tid innan festivalen så hör du av dig till alla som tidigare visat intresse för din musik och som kan tänkas vara på plats. Försök sätta upp möten som kan vara lösa i sin form, det vill säga möten som inte nödvändigtvis behöver ha så mycket mer på agendan än en första kontakt som ger ett ansikte och en känsla. Många möten kan i det stora hela handla mest om att få ny kunskap och en idé kring hur andra jobbar. Behöver du inspiration kring vem du kan tänkas kontakta – kolla antingen i showcasefestivalens egen delegatlista eller, ännu bättre, läs på vilka andra artister som du gillar jobbar med och se om dom är på plats! Även om just ”den där” specifika personen inte ska närvara så kan hen ofta leda dig till någon representant på plats.

Lite närmre festivalen är det också en god idé att kontakta band som spelar på samma scen som du gör, eller på samma event, och presentera dig. Kom ihåg att allt nätverkande inte behöver vara i förhållandet artist-bransch, utan lika gärna kan vara artist till artist. Bygg upp ett nätverk av människor som du längre fram kan byta erfarenheter med, gärna i olika territorier och i olika faser av respektivekarriär.

Läs mer om Matchmaking >>

Även om det officiella showcaset på festivalen är det viktigaste utåt sett (och kanske det enda du officiellt kan nämna i förväg) så finns det ofta stora möjligheter att spela på inofficiella dagsfester eller efterfester i samband med festivalen. Dessa arrangeras ofta av mediapartners eller företag och är ett utmärkt tillfälle till att fylla ditt schema med ett antal spelningar som gör att dina eventuella gäster får större möjlighet att se er, men också att ni undviker att lägga alla förväntningar på ett enda tillfälle och spelställe. Gör efterforskningar kring vilka möjligheter som finns och hör av er i god tid. Ett effektivt sätt att få överblick över tillgången, vad som är på gång, är att helt enkelt kolla var andra svenska akter spelat tidigare år. Ett annat sätt är att anlita en lokal PR-representant som specifikt kan hjälpa er hitta möjligheter.

SXSW, en av världens största showcasefestivaler. Austin, TX, USA  © David Brendan Hall

 
Några enkla men praktiska saker som du bör tänka igenom så fort du blivit bokad:

  1. Är alla dina sociala medier och websidor är uppdaterade med rätt kontaktuppgifter?
  2. Har du bokat dina resor än? Det är otroligt mycket folk som besöker de stora showcasefestivalerna så det bästa sättet att få din budget att hålla är att direkt kasta sig på de biljetter som behövs för resan.
  3. Är det möjligt att ha med dig någon som hjälper till med din logistik? Det blir alltid ett stressmoment under tighta schemadagar. En extra person i crewet kan vara till stor nytta.
  4.  Har du visitkort? Även om fenomenet visitkort är raskt utdöende i Sverige så gäller detta inte alla andra marknader. Vid snabba möten är det ett bra sätt att få med sig rätt namn och kontaktuppgifter.
  5. Under dagarna du spenderar på showcasefestivalen ska du hela tiden ha med dig att det du ”skickar hem” i dina flöden också är en del av hela satsningen. Du vet inte vad du kommer få ut av din medverkan, men du vet att du kan använda allt som händer på plats i dina sociala medier. Håll igång dina sociala mediekanaler så intensivt som möjligt och försök att göra alla poster väldigt platsspecifika – är du i Austin; Texas, så ska det synas att du är just där!Ett bra tips för att ge mer värde till en sådan här satsning är också att använda miljöerna till framtida pressbilder eller videos. Gör en livesession, spela in rörligt material för kommande släpp – försök vara kreativ under tiden du har på plats.

Efter att du landat hemma så ska du ganska så snart försöka följa upp med alla människor du träffat. Samma sak här som när du satte uppe möten innan festivalen – det viktiga är nätverket, inte vad du får för utbyte av det på kort sikt. Presentera när ni har ny musik, lägg till folk på era utskick, följ folk på sociala medier. 

I ett längre perspektiv: använd din medverkan i ansökningar till kommande showcasefestivaler och var då väldigt noga med att analysera i vilka delar din karriär gynnandes av denna medverkan. Knöt jag några kontakter? Fick jag med mig erfarenheter som hjälpt mig in i nya territorier? Gjorde jag det mesta av möjligheterna runtomkring – i kommunikationen via sociala medier, via foto, via video. Och framförallt – var det här en kul och givande upplevelse, som det ska vara!

Texten är skriven av Petter Seander

 

Petter Seander är grundare av Birds Will Sing For You, ett PR/press/management-företag som funnits sedan 2011. Han jobbar till största delen med independentakter och har samarbetat med en stor del av de svenska indielablarna på PR-sidan.

Under de senaste åren har han bland annat företrätt artister som Sarah Klang, Mando Diao, The Sounds, Saga Becker, Rickard Söderberg, Vasas Flora och Fauna och Love Antell. Birds Will Sing For You arbetar också mycket med uppbyggnadsfasen av en karriär – en stor del av verksamheten utgår från en artists resa från första släpp till de större sammanhangen.

Du hittar Petter här >>

Foto: Kim Wijk