Export Music Swedens guide till

Belgien

I korthet

Belgien är ett litet land till ytan men med fler innevånare än Sverige. Landet ingår i den sociopolitiska regionen Benelux (BElgien, NEderländerna och LUXemburg). Många musikbolag (och andra bolag) av olika form i denna region har hela Benelux som territorium för sin verksamhet. Den klassiska musiken i landet är mycket populär och den har influenser från både Tyskland och Frankrike. Populärmusiken fick ett uppsving under 90-talet, speciellt inom genrerna indierock och metal. Kolla in Export Music Swedens guide till Belgien!

Officiellt namn: Konungariket Belgien / Kingdom of Belgium / Koninkrijk België (nederländska) / Royaume de Belgique (franska) / Königreich Belgien (tyska)
Antal innevånare: 11 250 585
Huvudstad: Bryssel

Andra städer och deras innevånare:
1. Bryssel, 1 208 542
2. Antwerpen, 525 935
3. Liège, 197 327
4. Gent, 262 219
5. Charleroi, 202 267

Landsnummer: +32
Tidszon: UTC+1, UTC+2 (Sommar)

Officiellt språk: Nederländska, franska, tyska

Visum: Som svensk behövs inget visum.
BNP per person: 46 551 USD

Hur många använder sociala medier? (Källa: datareportal.com)
1. Facebook – 79%
2. Instagram – 42%
3. LinkedIn - 29%
4. Twitter - 26%
5. Pinterest – 25%

Aktiva internetanvändare: 87.68%
Aktiva smartphone-användare: 78.53%
Aktiva mobilabonnemang: 11,51 miljoner
Inspelad musik: 98 390 000 USD
Digitalt/fysiskt: 68% / 32%
Inspelad musik inkomst per capita: 8,7 USD

Musik

Här hittar du en sammanfattning av den belgiska musikbranschen.

Skivbolag

Bokningsbolag och arrangörer

Musikorganisationer

Nätverka

Här listas ställen att nätverka med musikbransch och de andra kreativa näringarna på.

Liège

  • Walifornia (Stor mötesplats för techindustrin. Främst inom musik men även övriga delar av underhållningsbranschen)

Konserthus

Här finner du ett urval av konserthusen i Belgien.

Kortrijk

Spelställen

Här finner du ett urval av spelställen i Belgien.

Bryssel

Charleroi

Liège

Musikstudios

Nedan finns ett urval på musikstudios i Belgien.

Residens

Musikresidens ger kreatörer tid, utrymme och resurser till att arbeta, individuellt eller kollektivt. Upplägget kan skilja sig från residens till residens. Se respektive hemsida för mer information.

Mortsel

  • deFeniks (Inriktning på konstmusik inom musikteatergenren, vissa kostander täcks, 3 veckor)

Att tänka på

- Belgien är ett flerspråkigt land. Uppdelningen mellan språken ser ut som följer:
1. Nederländska (55% har det som modersmål. 15% som andraspråk, totalt cirka 71%)
2. Franska (39% har det som modersmål. 49% som andraspråk, totalt cirka 88%)
3. Tyska (0,4% har det som modersmål. 22% som andraspråk, totalt cirka 22,4%)
Cirka 38% pratar engelska som andraspråk.

Reseinformation

Nedan finner du lite länkar samt allmänna tips och råd om landet.

Kontakt till ambassaden

Sveriges Ambassad i Belgien (ambassaden är Stockholmsbaserad och nås endast via telefon eller-epost)
+46 8 405 10 00
ud-ksu@gov.se
Utrikesdepartementet
Kansliet för stöd till mindre utlandsmyndigheter (UD KSU)
103 39 STOCKHOLM

Turistinformation

Besök Visit Belgium för vidare turistinformation.

Landguiden

Få en fördjupning inom bland annat ekonomi, kultur och annat genom att använda Landguiden hos Utrikespolitiska Insitutet.

Reseinformation

Allmänna råd från UD kring resor.

Avrådan

Håll koll här på vilka länder UD avråder resor till.

Resklar

Med appen Resklar från UD kan du få pushnotiser med senaste informationen om ditt resmål under din resa.

Svensklistan

Anmäl utlandsvistelse hos SwedenAbroad så UD eller de olika ambassaderna kan kontakta dig vid en krissituation.

Nyhetsbrev

Håll koll på den belgiska musikbranschen genom att prenumerera på detta nyhetsbrev.

Nödnummer/Sjukvård

Polis, brandkår och ambulans: 112
Du når sjukvårdsrådgivningen i Sverige genom att ringa + 46 771 11 77 00.

Affärsrelationer

En fördjupad guide hur man för sig i affärsrelationer i Belgien hittar du hos Commisceo Global.