Skip to main content

Export Music Sweden har, i samarbete med Konstnärsnämndens internationella program för musik och Project Commando, producerat fem korta filmer som tar upp utmaningar och möjligheter inom den elektroniska dansmusiken. Till hjälp har vi musikjournalisten Ika Johannesson som intervjuar både svenska och utländska kreatörer, skivbolag, beslutsfattare, arrangörer och agenter inom genren.

En sak som har slagit mig under arbetet med kortfilmsprojektet, är att det har varit intressant att ta del av dansmusikens utmaningar i ett förändrat musiklandskap. Musikformen är så nära kopplad till en publik som inte vill sitta och lyssna, utan älskar att röra sig till musik. Det fysiska faktum att publiken är så uppenbart i kontakt med sina kroppar när de upplever musiken, är intressant såväl ur ett konstnärligt som ur ett kulturpolitiskt perspektiv i relation till folkhälsan, säger Hasse Lindgren på Konstnärsnämnden.

 

Avsnitt 1: Artisterna

I det första avsnittet i vår serie med fem korta filmer om den elektroniska dansmusikens utmaningar och möjligheter: Artisterna!

Vilka tankar har de om yrket som DJ, om publiken och framtiden? Se och lyssna till intressanta samtal för att låta dig beröras och inspireras.

Medverkande kreatörer: DJ Clea, Kornél Kovács, Hyperaktivist och Peder Mannerfelt.

Avsnitt 2: Politiken

I det andra avsnittet i vår serie korta filmer om den elektroniska dansmusikens utmaningar och möjligheter berör det ständigt heta ämnet: Politiken.

Vilken bild har politiker och beslutsfattare av dansmusiken? Har historiska synsätt på dans och rörelse fortfarande begränsande effekt på detta musikuttrycks kulturella status?

Medverkande musikkonstnärer, skivbolag och arrangörer: Peder Mannerfelt, Kornél Kovács, Sunil Sharpe, Hyperaktivist, DJ Clea och Veronique de Leon (Elevation-Events).

Avsnitt 3: Agenterna

I det tredje avsnittet i vår serie korta filmer om den elektroniska dansmusikens utmaningar och möjligheter tar vi denna gång pulsen på: Agenterna!
Hur tar man hand om sina artister, hur hjälper man dem utvecklas och kan tomrummet som pandemin skapat leda till nya idéer?

Medverkande agenter och produktionsbolag: Nina Tillberg (Apelago), Joost Holthuizen (Club Basis) och Karl Törnros (Monstera)!

Avsnitt 4: Skivbolagen

Nu har vi kommit till det fjärde avsnittet i vår serie korta filmer om den elektroniska dansmusikens utmaningar och möjligheter. Denna gång lyssnar vi in musikproducenterna och Skivbolagen!

Hur ser efterfrågan på ny musik ut, vad ligger i pipeline och hur skapar man ny dansmusik när man inte kan testa sin musik på en publik?

Medverkande skivbolag och musikproducenter: Kornél Kovács (Studio Barnhus), DJ Clea, Peder Mannerfelt och Sunil Sharpe.

Avsnitt 5: Arrangörerna

Nu har vi kommit till det sista och femte avsnittet i vår serie korta filmer. Slutligen hör vi oss för med de som ansvarar för den livsavgörande publikkontakten: Arrangörerna!
Hur säkerställer man inkomster och möjligheter för arrangörerna att skapa möjligheter för musikkonstnärerna att presentera sin musikkonst och publiken att dansa till sin älskade musikform?

 

Medverkande bokare och arrangörer: Nina Tillberg (Apelago), Joost Holthuizen (Club Basis), Veronique de Leon (Elevation Events), Karl Törnros (Monstera), Denzel Zurburg & Bas van Wersch (Intercell) och Hyperaktivist!

 

Nyheter

ExMS fick vara en del av Ulf Kristerssons hårdrock- och metal gåva till Chiles president Gabriel Boric
Läs mer
TRADE MISSION NASHVILLE & MUSIC BIZ + THE GREAT ESCAPE - HUR VAR DET?
Läs mer
RESESTÖD OCH RABATTKOD TILL WOMEX 2024
Läs mer
TRADE MISSION TILL SEOUL, SYDKOREA 2024
Läs mer
NORDISK TRADE MISSION TILL INDIEN
Läs mer