Regeringens musikexportpris delas sedan 1997 ut varje år till en artist som under föregående år varit internationellt framgångsrik och medverkat till svenska musikaliska exportframgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige. Vinnaren av musikexportpriset för 2021 tillkännages den 23 mars av utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg på Utrikesdepartementet.
Förutom Regeringens musikexportpris delas även hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport samt ett hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering ut.
– Inte nog med att musikindustrin bidrar till Sveriges exportframgångar – branschen sätter dessutom Sverige på kartan som ett kreativt och innovativt land. Från regeringens sida är det därför viktigt att varje år uppmärksamma några av de artister som bidragit till den fortsatta framgången av det svenska musikundret, säger utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg.
De av juryn nominerade, i bokstavsordning, till Regeringens musikexportpris 2021 är:
A36
Med sina svenska texter har rapparen A36, trots sin fransk-inspirerade hiphop, i teorin en avgränsad publik. Under 2021 utnyttjade han dessa ramar maximalt. A36, egentligen Geivar Hasado Shlaimon, nådde ut brett i hela Norden med låten ”Samma gamla vanliga”. Efter att ha släppts i april nådde singeln med hjälp av bland annat viral TikTok-spridning förstaplatsen på Sverigetopplistan i sex veckor under sommaren. Därefter väntade övriga Norden för den svensk-assyriske rapparen från Partille. ”Samma gamla vanliga” nådde en tredje plats i Norge, tolfte plats i Danmark och plats fyra i Finland. I Finland släpptes dessutom en lokal remix som blev etta. Inte sedan gruppen Kent mer än tio år tidigare har en svenskspråkig låt legat topp fem i vårt östra grannland. För att understryka sin Norden-baserade globalism gjorde A36 dessutom en skandinavisk remix av låten tillsammans med danska Branco och norska Kamelen.
ABBA
Det är inte varje dag BBC flyttar en nyhetssändning för att premiära ny pop. Men, så stort blev det när ABBA presenterade sina första nya sånger på 40 år. Plötsligt var en av historiens största popmusikmakare tillbaka. ABBA:s återkomst med albumet ”Voyage” blev inte bara en av pophistoriens största, mest överraskande och bejublade, den slog också nya rekord. Fullängdaren nådde topplistans topp i 18 länder och gav kvartetten dess högsta listplacering för album någonsin i USA samt blev årets mest sålda i Tyskland. Framgången var som störst i England. Bara Beatles och sex andra akter har nått förstaplatsen fler än de tio gånger som ABBA gjorde hösten 2021. ”Voyage” blev det snabbast säljande albumet någonsin på 2000-talet i samma land. På tre dagar såldes dessutom en kvarts miljon biljetter till gruppens kommande, omtalade och spektakulära avatar-scenshow i London som har premiär våren 2022. I år är det 50 år och över 400 miljoner sålda album sedan ABBA bildades. Det Agnetha, Björn, Benny och Annifrid påbörjade 1972 blev ett första stort steg i historien om den svenska musikframgången globalt.
Julia Karlsson & Anton Rundberg
Låtskrivarparet Julia Karlsson och Anton Rundberg stod bakom en av världens största hits under 2021: ”The Business” med den nederländske DJ:n och artisten Tiësto. Den Grammy-nominerade låten närmar sig i dag 800 miljoner strömningar bara på Spotify. Låten understryker hur duon med ursprung i Vimmerby (Julia) respektive Lidköping (Anton) följer en rakt uppåtgående karriärkurva efter att först ha börjat samarbeta på utbildningen Musikmakarna i Örnsköldsvik. 2015 fick Karlsson & Rundberg ett första branscherkännande när de blev årets nykomlingar vid priset Denniz Pop Awards, mycket på grund av att de varit medkompositörer till svenska Galantis Grammy-nominerade världshit ”Runaway (U&I)” från året innan. Senare har Karlsson & Rundberg, med bas i Stockholm respektive Los Angeles, nått ut brett globalt med bland andra produktionerna ”On My Way” åt Alan Walker & Sabrina Carpenter samt ”Party For One” med Carly Rae Jepsen. Den amerikanska musiktidningen Billboard listade 2021 den svenska duon som världens tredje bästa låtskrivare i genren dance/electronica.
NEIKED
Det svenska musikmakar-kollektivet NEIKED har haft en global succé med ”Sexual” och nu senast under 2021 med smittsamma danslåten ”Better Days” i samarbete med den brittiska popartisten Mae Muller och Chicago-rapparen Polo G. Tillsammans har de skapat ett sound som passar både TikTok, dansgolv, radio och streaming-plattformar. Förutom de egna framgångarna har de arbetat med bland andra Maroon 5, Macklemore, Zedd, Jess Glynne, Rudimental och på hemmaplan varit mångårig producent till Miriam Bryant. Victor Rådström och Mikael Rabus i NEIKED lade sin grund på Musikmakarna i Örnsköldsvik och visar nu hela världen hur aktuell hitmusik ska låta.
Juryn för Regeringens musikexportpris består av:
- Anna Sjölund, vd Live Nation
- Anna-Karin Larsson, musikchef SR Musik, Sveriges Radio P2
- Isabel Thomson, handläggare musik, musikutgivning, Kulturrådet
- Jesper Thorsson, vd Export Music Sweden
- Lars Nylin, chefredaktör och ansvarig utgivare Musikindustrin
- Linda Portnoff, vd Musiksverige
- Ludvig Werner, vd IFPI
- Per Sinding-Larsen, musikjournalist Sveriges Television
- Robert Sehlberg, musikchef NENT Group Sverige
Presskontakt
Vidar J Lindgren
Pressekreterare hos utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg