Det här är Export Music Sweden

Export Music Sweden AB grundades av IFPI/SOM, SAMI och STIM. ExMS verkar för ökade exportintäkter för hela musikbranschen. Vi arbetar för att göra företag, musiker, artister och musikskapare exportklara. Vi uppmuntrar och samordnar svensk närvaro på branschmässor, seminarier, festivaler och andra aktiviteter hemma och ute i världen.

Vi strävar efter att få med alla typer av musik i verksamheten, allt från konstmusik och jazz till pop och hårdrock. Vi arbetar för att få en så bred verksamhet som möjligt och utgår ifrån vad den svenska musikbranschen själva har efterfrågat, nämligen dessa fyra fokusområden:

Utbildning

Vi arrangerar egna seminarier och föreläsningar med intressanta talare som är öppna för alla i musikbranschen och dessutom kostnadsfria. Exempel på ämnen vi har tagit upp är hur management jobbar internationellt, synkronisering, hur man ansöker om arbetstillstånd i USA och olika områdespecifika seminarium som när vi gjorde en heldag om marknaden i Tyskland. Vi ser också till att vara uppdaterade om vad som händer inom svensk musikexport. Läs mer på sidan Nyheter.

Nätverk och Mässor

Vi medverkar på olika branschmässor och festivaler för att stödja de svenska delegaterna och hålla vårt nätverk uppdaterat. Ibland är vi med och pratar i paneler, ibland när vi är utomlands har vi en mässmonter (som är till för alla svenskar på plats), ibland arrangerar vi showcase och ibland är vi där för att samla in information. Var i världen vi ska fokusera bestämmer svensk musikbransch i den årliga undersökningen vi gör. Se vår Kalender för kommande evenemang och även på sidan Nyheter om du vill läsa mer.

Insamling och paketering av information

Vi ser till att det finns samlad information om sådant som händer i de marknader som är mest relevanta för Sverige, se vilka dessa är under fliken Marknader. Exempel på detta är våra programfoldrar till de lite större händelserna, t.ex. till South by South West i USA, Jazzahead i Bremen eller Amsterdam Dance Event som vi kallar ”Your Guide To Sweden”. Vi har även samlat kontaktuppgifter till större delen av Sveriges musikliv under fliken Branschregister. Och så finns vi på sociala medier och skickar ut ett månatligt nyhetsbrev.

Stöd och Bidrag

Vi ser till att informera om de stöd som finns att söka i Sverige för internationella musikprojekt. Läs mer om detta på fliken Exportstöd.

Se vår fina folder med mer information om alla våra projekt här >

 

Finansiärer

Export Music Swedens verksamhet är delvis finansierad av Kulturrådet, Musikverket, Tillväxtverket samt av våra ägarorganisationer Stim, SAMI, Ifpi/SOM.
exms_logos_web

Styrelse

Ordinarie ledamöter

Ordförande: Ludvig Werner (Representerar Ifpi)
Eva Karman Reinhold (Representerar STIM)
Anders Wollbeck (Representerar Stim)
Stefan Lagrell (Representerar SAMI)
Jan Granvik (Representerar SAMI)
Jonas Sjöström (Representerar Ifpi)

Suppleanter

Maria Molin Ljunggren (Representerar Ifpi)
Bo Olsson (Representerar SAMI)
Sara Kilander (Representerar Stim)