Skip to main content
Regeringens musikexportpris för utomordentliga insatser för svensk musikexport 2021 tilldelades ABBA. Regeringens hederspris 2021 för mångåriga insatser för svensk musikexport tilldelades Håkan Hardenberger, Regeringens hedersomnämnande 2021 för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering tilldelades Export Music Sweden.

Vinnaren av Regeringens musikexportpris presenterades idag under en ceremoni i Blå salongen på Utrikesdepartementet. Priset delas varje år ut till svenska musikskapare som bidragit till exportframgångar och till att sprida en modern och positiv bild av Sverige i utlandet.
– ABBA är sedan 50 år ett signum för den globala svenska musikframgången och har i allra högsta grad bidragit till att sätta Sverige på den internationella kartan. Att kunna återta scenen efter 40 års uppehåll är helt enastående och en otrolig bragd, säger utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg.

A36, Jesper Thorsson, Benny Andersson, Anna Hallberg, Björn Ulvaeus, NEIKED

Juryns motivering är:

Det är inte varje dag BBC flyttar en nyhetssändning för att premiära ny pop. Men, så stort blev det när ABBA presenterade sina första nya sånger på hela 40 år. Plötsligt var en av historiens största popmusikmakare tillbaka. ABBA:s återkomst med albumet ”Voyage” blev inte bara en av pophistoriens största, mest överraskande och bejublade, den slog också nya rekord. Fullängdaren nådde topplistans topp i 18 länder och gav kvartetten dess högsta listplacering för album någonsin i USA samt blev årets mest sålda i Tyskland. Framgången var som störst i England. Bara Beatles och sex andra akter har nått förstaplatsen fler än de tio gånger som ABBA gjorde hösten 2021. ”Voyage” blev det snabbast säljande albumet någonsin på 2000-talet i samma land. På tre dagar såldes dessutom en kvarts miljon biljetter till gruppens kommande, omtalade och spektakulära avatar-scenshow i London som har premiär våren 2022. I år är det 50 år och över 400 miljoner sålda skivor sedan ABBA bildades. Det Agnetha, Björn, Benny och Annifrid påbörjade 1972 blev ett första stort steg i historien om den svenska musikframgången globalt. Thank you for the music!
Övriga nominerade till Regeringens musikexportpris var A36, Julia Karlsson & Anton Rundberg och Neiked.

Regeringens hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport gick till Håkan Hardenberger. Juryns motivering är:

Håkan Hardenberger har i många år varit en av världens mest eftertraktade trumpetare. Alla älskare av klassisk musik har någon gång hört honom spela Haydns trumpetkonsert. Han är en flitig gäst på de stora konsertscenerna och har spelat med orkestrar som New York Philharmonic, Londons Symphony och Berliner Philharmoniker. Det som gör honom unik är hans nyfikenhet och vilja att skapa nytt. Han utforskar ständigt sitt instruments möjligheter i genrer och stil och bjuder oss på oväntade resor i tid och rum. Flera av vår tids största kompositörer har skrivit musik till honom och han tar med sig den svenska repertoaren ut i världen där han turnerar regelbundet, både som solist och dirigent. När han i fjol fyllde 60 firade han med att instifta Hardenberger International Trumpet Competition i Köpenhamn och Malmö, där unga trumpetare från hela världen får chans att utvecklas och samtidigt upprätthålla arvet från Håkan Hardenberger, en av Sveriges genom tiderna främsta, internationella solister.

Regeringens hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering tilldelades Export Music Sweden. Juryns motivering är:

Utifrån betraktat kan det svenska musikexportundret tyckas som ett självspelande piano. Men självklart är det inte så. Åtskilliga branschaktörer sliter året runt för att göra det möjligt att Sverige såväl blivit världens tredje störste exportör av hits per capita, som ett land som med respekt nämns i de mest skilda genrer. Export Music Sweden, ExMS, spelar en ständig central roll. Sedan den ursprungliga starten 1993 har ExMS under senare år blivit ett alltmer väloljat nav som direkt eller indirekt finns med i bilden vid blågul musikexport. Det handlar bland annat om stark svensk närvaro på branschmässor, seminarier, festivaler och andra globala händelser. Man uppmärksammar och sprider intresset för svensk musik utomlands, ofta i samarbete med Svenska institutet, Utrikesdepartementet, ambassader och andra parter. De senaste tio åren har ExMS dessutom i växande omfattning tagit rollen av branschutbildare och guide på hemmaplan – med egna seminarier och föreläsningar i alla de ämnen som förknippas med samtida global musikindustri. Det inkluderar alla genres och alla typer av rättighetshavare; artister, musiker, låtskrivare, skivbolag. Under pandemin ökade tempot ännu mer med landsguider, digitala låtskrivarläger och trade-missions. Sverige har ett unikt musikvarumärke ute i världen och med hjälp av ExMS har svensk musiks internationella karisma blivit ännu starkare.
 

Presskontakt
Tobias Eke Vestergren
T.f. pressekreterare hos utrikeshandelsminister Anna Hallberg

Nyheter

ANSÖK OM RESESTÖD TILL WOMEX 2024
Läs mer
TRADE MISSION TILL SEOUL, SYDKOREA 2024
Läs mer
NORDISK TRADE MISSION TILL INDIEN
Läs mer
ExMS till The Great Escape Festival
Läs mer
NORDIC MUSIC BIZ' TOP 20 UNDER 30 2024
Läs mer