Skip to main content

Över 20 svenska artister ska spela på Amsterdam Dance Event i år. Vi har pratat med 2 av dem.

Amsterdam Dance Event är världens största plattform för elektronisk dansmusik och flera andra sub-genrer i samma kategori. Det går bra för många svenska artister och DJs utomlands, däribland Studio Barnhus som är en av de främsta svenska musikexporterna just nu.
Den svenska närvaron på ADE är stor i år, här är hela listan: Abdulla Rashim, Adam Beyer, Alesso, Axel Boman,Dorisburg, Ida Engberg, Johanna Schneider, Jonas Rathsman, Kornél Kovács, La Fleur, Gothenburg Beats, Lövestad, Magnus Asberg, Marcus Shössow, Pedrodollar, Sebastian Mullaert, Morgan Åkesson, Mikael Jonasson, The Persuader, Ulf Eriksson och Sonic Union. 
Läs mer om årets ADE här >

Vi fick en liten pratstund med två av de svenska akterna på ADE i år, Kornél Kovács som ingår i Studio Barnhus och Johanna Schneider, Dj, bokare, labelboss.
kornel_350x400

Berätta lite kort om hur du började med elektronisk musik.

– För mig var drum’n’bass-vågen under nittiotalets mitt inkörsporten, men redan innan det hade jag hört exempelvis Kraftwerk och Art Of Noise genom mina föräldrar. 

Vad har du på gång just nu?

– Framförallt en massa spelningar, överallt i Europa men också i USA och Australien inom kort. Kommande släpp blir främst en del remixer åt andra artister medan jag klurar ut hur jag ska göra min nästa skiva.

Hur känns det att spela på ADE?

– Toppen! Det är en fin hösttradition och Amsterdamklubbarna håller extremt hög nivå.

Hur tycker du det går för svensk elektronisk musik utanför Sverige?

Svinbra, Sverige är bäst.

Lyssna på senaste släppet från Kornél Kovács, The Bells, här:

johanna_350x400

Berätta lite kort om hur du började med elektronisk musik.

– Ingen vet. Jag var liksom punkare innan. Och Pete Doherty-fanatiker. Men jag började väl talla lite på elektro när alla popare omkring mig tröttnade på popen liksom. Sen ramlade jag in bland Ostgut Tons grejjer jävligt snabbt, och på den vägen är det. Nu är jag besatt. 

Hur känns det att spela på ADE?

– Helt ärligt så känns det lite knäppt. Jag har liksom varit en frekvent besökare av ADE ett par år sedan, men haft en paus nu de senaste två åren. Det är den där klassiska känslan av skräckblandad förtjusning, back to the crime scene men i sällskap med Ellen Allien, Magda och Cassy liksom. Vi fyra borde typ starta band. 

Du har ju startat upp både Bossmusik och Esperanto Music samtidigt som du är en välbokad dj – hur hinner du med allt?

– No sleep wall street. Jag är en rastlös person, jag tycker att det är onödigt att chilla och jag tycker att det är tråkigt att sova. Finns det saker att göra, så gör jag dom! Sen finns det perioder där jag inte gör ett skit också. Men det är life.

Hur tycker du det går för svensk elektronisk musik utanför Sverige?

– Nu kan vi äntligen vara stolta över det som händer NU. Vi har left för länge på gamla meriter. Vår generation har gjort Sverige spännande igen i dansmusikvärlden. Alla är mesmerized över våra Nordic mind tricks. Eloge till Aniara, Northern Electronics och Studio Barnhus och alla andra duktiga för det. TACK! 

Lyssna på Johanna Schneider här:

Nyheter

TRADE MISSION NASHVILLE & MUSIC BIZ + THE GREAT ESCAPE - HUR VAR DET?
Läs mer
ANSÖK OM RESESTÖD TILL WOMEX 2024
Läs mer
TRADE MISSION TILL SEOUL, SYDKOREA 2024
Läs mer
NORDISK TRADE MISSION TILL INDIEN
Läs mer
ExMS till The Great Escape Festival
Läs mer