Skip to main content

BIS Records skriver så här om priset:
Det svenska skivbolaget BIS Records vann en Grammy i den prestigefyllda kategorin Bästa orkesterinspelning vid Grammy-utdelningen i Los Angeles, natten till idag. Bolagets inspelning av Sibelius’ första och fjärde symfoni med Minnesota Orchestra och dirigenten Osmo Vänskä tog hem priset i hård konkurrens, framför bland andra Berlinerfilharmonikerna och Los Angeles-filharmonin. Detta är BIS Records första Grammy någonsin, även om bolaget haft ett antal tidigare nomineringar och även vunnit en Latin Grammy. Robert von Bahr, BIS grundare och ledare kommenterar segern:
“Det är en stor glädje att motta detta pris i en repertoar som är central för bolaget, och för ett samarbete – med Minnesota Orchestra och Osmo Vänskä – som har burit frukt i ett antal lovordade inspelningar, och som i Vänskäs fall har pågått i snart 30 år.”
Bland tidigare utgåvor med orkestern och Vänskä kan nämnas en komplett serie av Beethovens symfonier, och Sibelius’ andra och femte symfoni. Dessa, liksom den aktuella inspelningen, har samtliga producerats av Robert Suff, som har samarbetat med Osmo Vänskä på skivprojekt för BIS sedan 1992.
Ytterligare en BIS-inspelning var nominerad till en Grammy detta år, i kategorin Bästa kammarmusik / liten ensemble. Vokalensemblen New York Polyphony var med sin skiva Times go by Turns – en fantasieggande kombination av mässor av renässans-kompositörerna William Byrd och Thomas Tallis med samtida verk – med ända fram till mållinjen i ett mycket välmeriterat fält bestående av bland andra violinisten Leonidas Kavakos och pianisten Hélène Grimaud.

  • För information om den vinnande skivan, klicka här
  • För information om andra inspelningar med Minnesota Orchestra och Osmo Vänskä, klicka här
  • För information om  New York Polyphony och Times go by Turns, klicka här
  • Besök den officiella hemsidan för GRAMMY Awards för en listning av samtliga vinnare och nominerade

För ytterligare information kontakta Leif Hasselgren, BIS Records
Tel +46-8-544 102 31  |  leif@bis.se

Nyheter

ExMS fick vara en del av Ulf Kristerssons hårdrock- och metal gåva till Chiles president Gabriel Boric
Läs mer
TRADE MISSION NASHVILLE & MUSIC BIZ + THE GREAT ESCAPE - HUR VAR DET?
Läs mer
RESESTÖD OCH RABATTKOD TILL WOMEX 2024
Läs mer
TRADE MISSION TILL SEOUL, SYDKOREA 2024
Läs mer
NORDISK TRADE MISSION TILL INDIEN
Läs mer