Skip to main content

Regeringens pris för utomordentliga insatser för svensk musikexport 2019 tilldelades rockbandet Ghost. Regeringens hederspris 2019 för mångåriga insatser för svensk musikexport tilldelades i år till Marie Dimberg.

Vinnaren av Regeringens musikexportpris presenterades under en ceremoni i Blå Salongen på UD. Priset delas ut varje år till svenska musikskapare som bidragit till exportframgångar och till att sprida en modern och positiv bild av Sverige i utlandet.

Årets vinnare av Musikexportpriset, rockbandsgruppen Ghost, är ett utmärkt exempel på den svenska musikbranschen internationella framgångar. Branschen har skapat förutsättningar för enastående svenska exportframgångar, vilket i sin tur bidragit till att sprida en positiv bild av Sverige i utlandet. Ghost startade lokalt i Linköping och är idag globala med fans över hela jorden, säger utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg.
Rockbandsgruppen Ghost blev Musikexportprisets 23:e vinnare med motiveringen:
Ghost har utmanat och skapat rubriker alltsedan starten i Linköping 2006. Det är i dag ett band med fans över hela jordklotet. Ghosts mytiska och ockulta berättelser inlindat i melodiös metal har gått från något primärt för den initierade publiken, kring albumdebuten med ”Opus Eponymous” 2011, till att i dag tillhöra de rock- och metalband som har bredast publik alla kategorier. 2019 underströk Ghost sin position som världsledande genom att fortsätta sin globala turné ”A Pale Tour Named Death” – när den avslutades i Mexico City i mars i år hade den nått totalt 137 scener över hela världen.
Övriga nominerade till Regeringens musikexportpris var: Robyn, Håkan Hardenberger, Smith & Thell och Snoh Aalegra.
Hederspriset för mångåriga insatser för svensk musikexport gick till Marie Dimberg, med motiveringen:
Marie Dimberg brukar beskriva sin roll som ”enabler”, möjliggörare, och hon har i hög grad bidragit till att göra några av Sveriges mest remarkabla pop- och scenexporter möjliga. Hon inledde sin karriär på skivbolaget EMI. Först inom PR och sedan som Vice President International på EMI:s Londonkontor, varefter hon blev marknadschef på bolaget i Sverige. 1997 tog hon steget att starta eget med trion Per Gessle, Marie Fredriksson och Peter Jöback som ständiga klienter. Hon vidgade tidigt verksamheten genom att bland annat arbeta med regissören Jonas Åkerlund. 2013 toppade hon listan när branschtidningen Musikindustrin gjorde sin första lista över den svenska musikbranschens mest inflytelserika kvinnor.
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet >>

Nyheter

ExMS fick vara en del av Ulf Kristerssons hårdrock- och metal gåva till Chiles president Gabriel Boric
Läs mer
TRADE MISSION NASHVILLE & MUSIC BIZ + THE GREAT ESCAPE - HUR VAR DET?
Läs mer
ANSÖK OM RESESTÖD TILL WOMEX 2024
Läs mer
TRADE MISSION TILL SEOUL, SYDKOREA 2024
Läs mer
NORDISK TRADE MISSION TILL INDIEN
Läs mer