Skip to main content

Här svarar Fabian Kallerdahl från Hoob Records på lite frågor om svensk jazz

 

fabian hoob liten bild
Hej HOOB, ni är ett oberoende skivbolag som låter artisterna själva vara delaktiga. Kan ni berätta lite kort om hur ni jobbar?

På Hoob äger artisterna själva sina produktioner. Hoob Records sköter mycket av det administrativa checkliste-betonade arbetet i samband med en release. Vi hjälper ofta till med kontakt med fabriker, sköter distribution och NCB-anmälan, hjälper till med pressmaterial, samordnar annonskampanjer, gör nyhetsbrev och hittar på lite andra gemensamma grejer för våra artister. Oftast är någon från Hoob med i banden som släpper skivor, så det blir liksom naturligt att göra det arbetet. Filosofin är ungefär att om alla hjälps åt med vad de är bra på löser sig det mesta smidigt.

Ni jobbar mest med jazzmusik, hur ser efterfrågan ut från andra länder på svensk jazz?

Vi upplever att våra artister får ett bra mottagande utomlands. Svensk jazz har ett gott rykte. Många av Hoobs artister har i likhet med andra svenska jazzgrupper ett genrelöst tänk – det är inte så viktigt att man ska kunna stoppa musiken i ett fack – huvudsaken är att det låter bra. Element från andra genrer är snarare regel än undantag. Den attityden verkar imponera och inspirera utomlands.

Man kan köpa musik direkt från er “mp3-shop”. Är det så fansen konsumerar jazz idag?

Man kan köpa LP och CD direkt från vår hemsida. Vi upplever att fansen mest lyssnar på streamad musik, men vi tror fortfarande starkt på fysiska produkter och på det mervärde till exempel en vacker LP har i kontrast till en anonym Spotify-playlist.

Om vi tänker oss 5 år från nu. Hur ser den svenska jazz-scenen ut, tror ni?

Det finns otroligt mycket kul idéer och initiativ inom svensk jazz idag. Och massor av bra musiker. Vi tror jazzscenen kommer fortsätta att växa, förändras, överraska och visa vägen framåt. Det är då jazzen är som bäst.
 

Nyheter

Regeringen satsar på svensk musikexport
Läs mer
ANSÖK OM DELEGATPASS TILL NORDIC FOLK ALLIANCE
Läs mer
Metal Trade Mission: Summer Breeze 2024 (DE)
Läs mer
ALLT DU BEHÖVER VETA INFÖR JAZZAHEAD! 2024
Läs mer
TRADE MISSION TILL NEW YORK & SWEDEN MAKES MUSIC
Läs mer