Skip to main content

Magma bjuder in till en upptäcktsresa till det spännande och mångfacetterade landskapet av ljud, estetik och presentationsformer som karaktäriserar den nordiska scenen för samtidsmusik.
Magma är det första genrespecifika tillskottet på Nordic Playlists webbplats och fungerar som en online plattform som presenterar kompositörer och artister från Norden och deras aktiviteter.
Varannan vecka får Magmas läsare bekanta sig med en intressant kurator och hans/hennes konstnärliga praxis. Kompositörer och individer med en stark koppling till den nordiska scenen för samtidsmusik väljer ut och rekommenderar ett gediget innehåll som består av allt från intervjuer och presentationer av verk till en ”kuraterad sektion” med särskilt intressanta ämnen.
Magmas första konstnär är Else Marie Pade från Danmark. Hennes verk utforskas i en serie med omsorgsfullt utvalda texter, dokumentärer och online-streaming av hennes banbrytande kompositioner.
Else Marie Pade står som symbol för pionjäranda, en verklig ensamvarg,” säger Magmas redaktör Arnbjörg Maria Danielsen. “Hon var så långt före sin tid att det tog oss flera generationer innan vi verkligen kunde förstå hennes betydelse. Det är fascinerande att se tillbaka på hennes ensamma konstnärliga strävan och ställa det i kontrast till den uppsjö av experimentell elektronisk musik vi har i dag i Norden.
Före publiceringen av Electronic Works – 1958 – 1995 den 2 december, som sammanfaller med
Pades 90-årsdag, presenterat Magma en exklusiv intervju där hon diskuterar sitt arbete med den danske ljudkonstnären Jacob Kirkegaard. Samtidigt presenterar Magma också Sofie Tønsbergs dokumentär Svævninger (2012), som fångar upp parets unika samarbete.
“Under Pades livstid har Danmark utvecklats från att vara ett mycket konservativt musikland till att bli en mångsidig grogrund för elektroakustisk samtidsmusik och ljudkonstnärer,” säger  Danielsen. “Pade var där, mitt i det europeiska avantgardet. Hon är en direkt länk till de mest betydelsefulla konstnärliga utvecklingslinjerna i nyare musikhistoria.  Och alltför länge var hon en felande länk”
Magma är en plattform som presenterar omhuldade skatter, verk, erfarenheter och konstnärliga möten som har haft stor betydelse för kuratorernas konstnärliga utveckling. Den långa raden av kommande kuratorer har kopplingar till den yngre generationen med spännande, nordiska kompositörer. Anna Thorvaldsdottir från Island är känd som en kompositör som väcker gåtfulla naturbilder och imaginära landskap i intrikat vävda strukturer av ljud.  Lars Petter Hagen är en kompositör från Norge och hans konst navigerar i en tvetydig region mellan konceptuell konst, forskning och existentiellt sökande – hans musik har en förförande lyrisk skönhet med en känsla av oro, som ligger på lur under ytan.
“Det gläder mig att Nordic Playlist Magma nu är på plats,” säger Anna Hildur Hildibrandsdottir, direktör för NOMEX som producerar Nordic Playlist. “Inom populärmusiken har systemet med kuratorer fungerat väldigt väl och därför kan vi med tillförsikt använda samma grepp också i andra sammanhang för att se närmare på vad den nordiska musikscenen har att erbjuda. Magmas målsättning är att lyfta fram den nordiska samtidsmusiken och kompositörerna för en online-publik genom att använda streaming. Vi vill synliggöra genrens diversitet och skapa en länk mellan ett online-forum och det för samtidsmusiken typiska konsertformatet.
Om Nordic Playlist:
Nordic Playlist är den första pan-nordiska webbplatsen för musik och lanserades 6.januari 2014. Varje vecka presenteras en spellista som sammanställts av regionens ledande konstnärer och smakdomare. Spellistorna kan streamas via NOMEXs streaming partners Deezer, Spotify och WiMP. Nordic Playlist produceras av NOMEX, som ägs av de fem nationella organisationerna för musikexport i Norden och som understöds av Nordiska ministerrådet.
Konsulterande redaktör: Arnbjörg Maria Danielsen
Ansvarig utgivare: Francine Gorman
Länkar:
Magma:http://www.nordicplaylist.com/magma/
Nordic Playlist:http://www.nordicplaylist.com/
 

 Abonnera på Magmas veckobrev:http://mad.ly/signups/125932/join

 

För ytterligare information kontakta: info@nordicplaylist.com

 

Nyheter

ANSÖK OM RESESTÖD TILL WOMEX 2024
Läs mer
TRADE MISSION TILL SEOUL, SYDKOREA 2024
Läs mer
NORDISK TRADE MISSION TILL INDIEN
Läs mer
ExMS till The Great Escape Festival
Läs mer
NORDIC MUSIC BIZ' TOP 20 UNDER 30 2024
Läs mer