Skip to main content

Vi presenterar årets nominerade till Regeringens musikexportpris!

Regeringens musikexportpris delas ut till en artist som under föregående år varit internationellt framgångsrik, medverkat till svenska musikaliska exportframgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige. Vinnaren tillkännages av utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg, den 23 september hos Utrikesdepartementet i Stockholm.

De nominerade är…

Oscar Holter

Nea

Ludwig Göransson

Dafina Zeqiri

Garmarna

 
Läs hela pressmeddelandet från Utrikesdepartementet här:

Nomineringar till Regeringens musikexportpris 2020

Publicerad

Regeringens musikexportpris delas ut till en artist som under föregående år varit internationellt framgångsrik, medverkat till svenska musikaliska exportframgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige. Vinnaren tillkännages av utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg.

Förutom musikexportpriset delas även ett hederspris ut för mångåriga insatser för svensk musikexport samt ett hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering.
Med musikexportpriset vill regeringen uppmärksamma svenska aktörer och utövare i musikbranschen som bidrar till ökade exportframgångar för svensk musik.
– Svenska musiker bidrar till att rikta strålkastarljuset mot Sverige och jag är mycket glad och stolt att idag kunna presentera de nominerade till Regeringens musikexportpris 2020. Samtliga nominerade är mycket bra representanter för det svenska musikundret och har därigenom bidragit till både svensk export och att sätta Sverige på den globala musikkartan, säger utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg.

De nominerade till Regeringens musikexportpris 2020 är:

Dafina Zeqiri
En av Sveriges stora internationella stjärnor är näst intill okänd här hemma. Trots att denna Varbergsfödda Malmötös har mer än fyra gånger fler följare på Instagram än t ex ABBA, Robyn och Lykke Li, har det troligen aldrig berättats om henne i svensk media? Men i världen, och särskilt i Kosovo där hon har rötter, är det annorlunda. Där har denna lysande popstjärna sedan debuten i slutet av 00-talet nått miljonpublik med både videor och musik.  Zeqiris musik har även uppmärksammats i USA med gästspel av och med French Montana. Hennes stolta blandning av pop och R&B, som ofta kläs i albansk ton, rymmer också ett stort hjärta som engagerar sig i människors lika värde och i en evig tacksamhet till en sjungande, kämpande mamma. Inte minst 2020 var ett aktivt år med tio utgivna spår i eget namn och i samarbeten med andra artister som inte sällan ledde till topplisteframgång runt om i Europa.
Garmarna
Folkrockbandet Garmarna står för den unika bedriften att lyckats exportera musik som sjungs på svenska och som har djupt svenska rötter. Efter ett första genombrott på 1990-talet, inklusive en Grammis och även vissa framgångar inom export, kom gruppen i mitten av 2010-talet tillbaka efter en längre paus. Den här gången har bandets musik på allvar börjat nå världen. Ett klipp från 2015 med låten ”Herr Mannelig” har setts mer än 24 miljoner gånger på Youtube, och en överväldigande majoritet är en internationell publik. 2020 släppte Garmarna ett första album på ett utländskt bolag. Albumet ”Förbundet” släpptes av det franska bolaget Season of Mist, en etikett som annars renodlat ger ut musik i olika metalgenrer. Detta kan ses som en illustration av Garmarnas säregna position och exportframgång.
Ludwig Göransson
Ludwig Göransson vann regeringens musikexportpris 2018 och i år är han återigen en av de nominerade. Ludwig har ett öra för bild och hans signum har blivit att skriva gränslös musik till film som bygger stämning och som blir en omistlig del av filmen den illustrerar. Linköpingssonen är en musikalisk kameleont som rör sig lika hemvant bland senegalesiska trummor som på avlägsna planeter. Här finns allt från elektronisk minimalism till storslagen orkestermusik som för tankarna till de stora symfonikerna. Så är han också döpt efter den store Ludwig van Beethoven. Ludwig är sedan tidigare flerfaldigt belönad, och har bland annat en Oscar och tre Grammys i bagaget. Under 2020 utmärkte han sig särskilt för sitt arbete med Star Wars-spinoffen The Mandalorian, ett arbete som belönades med en Emmy.
Nea
Linnea ”Nea” Södahl har under senare år etablerat sig som en av Sveriges mest intressanta låtskrivare efter samarbeten med Zara Larsson, Tove Styrke, Loreen, Sabina Ddumba, Tinie Tempah och Axwell.  När Nea nu debuterat som artist gör hon det med sina mest personliga låtar. Framgångarna kom snabbt med första singeln ”Some Say” som har gjort succé i stora delar av världen och är en av de mest spelade låtarna på radio i Europa 2020.
Oscar Holter
Värmlänningen Oscar Holter blev låtskrivare rekordung och producerade till etablerade namn redan på 00-talet. Då, precis som nu, skapar han skickligt ett möte mellan klassiska popharmonier och syntbaserade ”hooks”. Oscar Holter sa en gång: ”Jag tycker att Kraftwerk svänger lika mycket som ABBA”. Detta är något han har demonstrerat tillsammans med namn som Christina Aguilera, Katy Perry, Justin Timberlake, Taylor Swift och svenska Tove Lo, men aldrig har konceptet blivit så framgångsrikt som när Holter tillsammans med läromästare Max Martin skrev och producerade ”Blinding Lights” ihop med den kanadensiske superstjärnan The Weeknd. ”Blinding Lights” är kort sagt redan en av de största pophittarna genom tiderna. Den blev under 2020 listetta i 34 länder och har även slagit rekord för flest antal veckor på topp 5 och 20 på Billboardlistan i USA. Den har spelats över två miljarder gånger bara på Spotify. För Max Martin blev den USA-etta nummer 23, för Oscar Holter blev den ett besked på att även han finns där uppe bland popvärldens mest framgångsrika kompositörer.

Juryn för Regeringens musikexportpris består av:

  • Isabel Thomson, Kulturrådet, ordförande i juryn
  • Anna Sjölund, VD Live Nation
  • Anna-Karin Larsson, redaktionschef SR Musik, Sveriges Radio P2
  • Jesper Thorsson, VD Export Music Sweden
  • Lars Nylin, chefredaktör och ansvarig utgivare Musikindustrin
  • Linda Portnoff, VD Riteband
  • Ludvig Werner, VD IFPI
  • Per Sinding-Larsen, musikjournalist Sveriges Television
  • Robert Sehlberg, musikchef MTG Radio

Nyheter

Regeringen satsar på svensk musikexport
Läs mer
ANSÖK OM DELEGATPASS TILL NORDIC FOLK ALLIANCE
Läs mer
Metal Trade Mission: Summer Breeze 2024 (DE)
Läs mer
ALLT DU BEHÖVER VETA INFÖR JAZZAHEAD! 2024
Läs mer
TRADE MISSION TILL NEW YORK & SWEDEN MAKES MUSIC
Läs mer