Skip to main content
I april samlas stora delar av både Europas och hela världens jazzbransch i Bremen för en årlig sammankomst. Mässan kan lätt bli överväldigande, och det är enkelt att tappa fokus om man inte vet hur saker och ting fungerar. Därför har vi satt ihop en liten guide för att göra din vistelse så effektiv och njutbar som möjligt.

 
INNAN MÄSSAN
– Börja med att ställa dig frågan varför du åker på Jazzahead. Är det för att få fler spelningar i Europa? Eller kanske för att du behöver en distributör i Tyskland? Att ha ett tydligt mål i sikte gör det mycket lättare att planera in både möten och aktiviteter under mässdagarna.
– På Jazzaheads hemsida kan du enkelt se vilka alla registrerade delegater är. Se därför till att ta kontakt med relevanta delegater och boka in möten i förtid – att försöka haffa dem för ett kort möte på mässan kan ofta bli svårt. Genom att ha ett antal inbokade möten blir också ditt schema lättare att se över, och du vet då vilka övriga aktiviteter du kan planera in. I Export Music Swedens monter finns det flera bord att ha möten vid, och du kan boka tider på plats från och med mässans öppning. När du kontaktar någon kan du därför föreslå att ha mötet i den svenska montern för att inte behöva sitta i de publika områdena.
– För att du inte ska bli bortglömd är det bra att ha med printat reklammaterial att dela ut. Detta kan vara visitkort, en USB-sticka med din information eller ett blad som förklarar din verksamhet. I Export Music Swedens monter kan du placera dina reklamblad och på så vis få din verksamhet introducerad för alla som kommer förbi. Se till att göra det tydligt vem du är, vad du gör och hur man får tag på dig. Reklambladen går att placera i montern från mässans start. Har du även skickat in i foldern så kommer även den att ligga där, och det går alldeles utmärkt att dela ut den själv på möten.

UNDER MÄSSAN
– Första kvällen har Export Music Sweden som tradition att anordna ett mingel för alla svenska delegater. Att vara med på det är en perfekt möjlighet att lära känna de andra svenska delegaterna och komma in i rätt stämning. Vi återkommer med tid och plats för årets välkomstmingel.
– Bli inte överväldigad! Det är mycket som händer. Varje monter har något att bjuda på och vill att du ska prata med just dem. Håll dig till din plan, men var inte rädd för att hitta spontana kontakter i montrarna. De som står där har ofta mycket god koll på möjligheterna för dig att verka i deras land eller med att jobba med deras bolag. Var inte blyg, men ta allt bjud med en nypa salt.
– Om du får en längre mötespaus och inte längre är sugen på att kika i olika montrar kan du dels hänga i den svenska montern. Det kommer förbi folk hela tiden, och då är det lätt att haffa någon som kanske har ett intresse av just din verksamhet. Jazzahead huserar även ett antal mycket spännande panelsamtal som kan vara givande att gå på – kolla schemat på hemsidan och se om det är något som passar.
– Showcase, showcase, showcase! På kvällarna arrangeras showcase på flera platser i Bremen ända in på småtimmarna. Dels finns de officiella showcasen som står med på hemsidan, men det arrangeras även jazzkvällar av privata aktörer utanför mässans ramar. Dessa går lätt att leta reda på via affischer som sätts upp lite varstans i stan. På showcasen kan du dels njuta av fantastisk musik, men det är även en möjlighet att hänga lite mer informellt med nyfunna kontakter.

EFTER MÄSSAN 
– Det är när mässan är över som tröttheten slår in. Men glöm inte att du har halva jobbet kvar! Den initiala kontakten är skapad på mässan, nu gäller det att följa upp alla kontakter och försöka få saker att skrida till verket. Kom ihåg att de du har träffat i sin tur har träffat minst lika många, så försök att inte vänta allt för länge med att ta upp kontakten. Annars är det lätt att ni båda glömmer varandra i stimmet av ansikten och intryck.
– Om du inte redan har gjort det så rekommenderar vi även att signa upp er för Export Music Swedens nyhetsbrev och att gilla oss i sociala kanaler. Genom att göra det missar du inga möjligheter att få följa med på trade missions, gå på seminarier eller andra givande aktiviteter arrangerat i vår regi. Ett kanontips för att ta din verksamhet ut i världen!
Vi ser fram emot att träffa er i Bremen!

 

Nyheter

ExMS fick vara en del av Ulf Kristerssons hårdrock- och metal gåva till Chiles president Gabriel Boric
Läs mer
TRADE MISSION NASHVILLE & MUSIC BIZ + THE GREAT ESCAPE - HUR VAR DET?
Läs mer
RESESTÖD OCH RABATTKOD TILL WOMEX 2024
Läs mer
TRADE MISSION TILL SEOUL, SYDKOREA 2024
Läs mer
NORDISK TRADE MISSION TILL INDIEN
Läs mer