Skip to main content
Foto: Berit Nygren/Sveriges Radio

Publicerat den 8 maj i Jazzradion, Sveriges Radio.

Som ett jättestort mingel där artister, agenter och arrangörer med flera från det internationella jazzlivet möts. Ja, så kan man beskriva den internationella jazzmässan Jazzahead i Bremen, Tyskland.

Jazzahead ägde i år rum för 15:e gången i Bremen, Tyskland, närmare bestämt den 28 april-1 maj. I år deltog ungefär 500-600 delegater. Det är några hundra färre än tidigare men så har mässan dels gjort uppehåll ett par år på grund av pandemin och på tysk mark finns det fortfarande rekommendationer om munskydd, till exempel.

Delegaterna kommer från rad länder företrädesvis från Europa men också från länder som USA, Kanada och Israel.

Syftet med mässan är att öka det internationella utbytet av jazz – men vad betyder den då för artister med Sverige som bas?

Den frågan ställde Jazzradions Berit Nygren till att börja med till pianisten Kathrine Windfeld och hennes svar kan höras i reportaget här ovanför.

Windfeld var på mässan för tredje gången och gjorde den här gången också ett så kallat showcase, det vill säga spelade live, med sitt storband. Vid sidan av Windfeld medverkar i reportaget också Export Music Swedens vd Jesper Thorsson som också var på mässan och här berättar han bland annat hur de vet att deras arbete är framgångsrikt.

Ragnar Berthling, internationell koordinator på organisationen Musikcentrum riks med cirka 300 professionella grupper och artister som medlemmar, berättar bland annat varför det blev just basisten Björn Meyer, duon Sisters of invention och basisten Anne Marte Eggen som leder gruppen We float som valdes ut att få spela i Sveriges regi.

Reportaget sändes i Jazzradion den 8 maj 2022.

Musiken sist i reportaget är hämtad ur “Run” med We float.

 

 

Nyheter

TRADE MISSION NASHVILLE & MUSIC BIZ + THE GREAT ESCAPE - HUR VAR DET?
Läs mer
ANSÖK OM RESESTÖD TILL WOMEX 2024
Läs mer
TRADE MISSION TILL SEOUL, SYDKOREA 2024
Läs mer
NORDISK TRADE MISSION TILL INDIEN
Läs mer
ExMS till The Great Escape Festival
Läs mer