Skip to main content

Robyn är en av de nominerade till Regeringens Musikexportpris. Foto: Heji Shin
Regeringens Musikexportpris delas varje år ut till en artist som under föregående år varit internationellt framgångsrik och medverkat till svenska musikaliska exportframgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige. Vinnaren tillkännages av utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Ann Linde vid en prisutdelning på Utrikesdepartementet onsdag den 6 mars klockan 14.30.
Förutom Musikexportpriset delas även Regeringens hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport ut och ett hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering. Pristagarna tillkännages vid prisutdelningen.
Med Musikexportpriset vill regeringen uppmärksamma svenska aktörer och utövare i musikbranschen som bidrar till ökade exportframgångar för svensk musik och riktar strålkastarljuset mot Sverige.
– Det är med glädje och stolthet vi idag presenterar de nominerade till regeringens musikexportpris 2018, säger utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Ann Linde. De är alla stora och betydande musikutövare som exporterar musik i världsklass och visar på bredden av det Sverige åstadkommer på den internationella arenan.

De nominerade till regeringens musikexportpris 2018 är:

Malin Byström

Passion och en livslång kärlek till den klassiska musiken har skapat ännu en svensk superstjärna på operahimmelen. Lägg därtill en röst som får publik och kritiker att vallfärda till de stora operahusen i London, Paris och New York. Det har gått två decennier sedan scendebuten i Vadstena och under den tiden har Malin Byström utvecklats till en av vår tids mest eftersökta sopraner. Oavsett vem hon gestaltar, från unga flickor hos Mozart till opera-litteraturens mest desperata kvinnor som Elektra och Medea, fyller hon sin roller med liv. Och hon gör det utan att någonsin tappa kontrollen över sin röst. 2018 utnämndes Malin Byström både till svensk Hovsångerska och hon vann det prestigefyllda International Opera Awards (operavärldens Oscar) i kategorin Årets kvinnliga sångare. Sverige fortsätter att leverera sångare i världsklass.

Foto: Peter Knutson

Ludwig Göransson

Från Linköping till Los Angeles. Från att ha spelat sönder tummen till Metallica som åttaåring, fått nobben av Cheiron-eliten till att nu skina själv i popens och popkulturens mitt. Denne kompositör och producent sökte sig tidigt till filmmusiken för att den är full av möjligheter. För att man så gränslöst kan blanda och experimentera med både stil och rytm; som han gjorde på världens biografer ifjol med “Black Panther”, “Creed II” och “Venom”. Samma sak händer i hans musik. Den sanslösa hiphop-gospel-trap-afrobeat-med mera-sången “This is America” med hans gamle vän Childish Gambino tog nästan tre år att färdigställa. Så blev den också 2018 års kanske viktigaste och mest hyllade hit med tillhörande samtidsträffande musikvideo om våldets, vapnens och rasismens USA. Musikaliskt sett är den i sig en utmärkt programförklaring för vem denne gränslöse östgötemusikant är. Som så självklart är värd sina nomineringar till Oscar och Golden Globe. Plus de tre (av fyra möjliga) Grammys han vann.

Foto: Austin Hargrave

Mohombi

Sedan 90-talet har den svensk-kongolesiske artisten och låtskrivaren Mohombi stått på scen i mer än fyrtioåtta länder med över tusen spelningar, tack vare talang, flit och en nonstop process. Med sin genre som han kallar afropop har Mohombi genom åren gett ut gemensam musik med artister som Pitpull, Shaggy, Nicole Sherzinger (Pussycat Dolls) och Akon. 2018 vann Mohombi två Grammys som låtskrivare på reggaetonartisen J Balvin album (Vibras) och en BMI-utmärkelse för den internationella hitlåten “Mi Gente” med Beyonce på remixen. Han är co-producent och låtskrivare för Jennifer Lopez låt “Dinero” med Cardi B och Dj Khaled som fick en MTV Video Music Award. Med sin bakgrund har Mohombi i decennier fört samman Sverige med Latinamerika och Afrika, till rytmerna som härstammar från de världsdelarna och nu finns över hela världen. Allt som oftast kallad av både sig själv och andra för “afrovikingen” i sann ambassadörsanda.

Foto: Miguel Starcevich

Robyn

Robyn, tidigare vinnare av regeringens musikexportpris, återkom hösten 2018 med sitt första studioalbum sedan år 2010. I genomslag var detta, i positiv bemärkelse, som inget hänt sedan dess. Det nya albumet ”Honey”, hennes totalt åttonde, togs emot världen över som en utgivning från en stilbildande fixstjärna. Såväl breda som nischade medier presenterade albumet som ett huvudnummer och detta, liksom singeln ”Missing U”, placerade sig sedan högt på årsbästalistor i exempelvis USA och Storbritannien. Det är den statusen Robyn Carlson har 23 år efter genombrottet; som tidlös artist, som modern entreprenör och numera som högst kreativ producent.

Foto: Heji Shin

Ilya Salmanzadeh

I över tio år har Ilya Salmanzadeh arbetat som låtskrivare och producent. Karriären tog fart när Max Martin tog honom under sina vingar och via produktionskollektivet Wolf Cousins har Ilya utvecklat sin talang. Under åren har han arbetar med världsartister som Ellie Goulding, Taylor Swift, Fifth Harmony, Jennifer Lopez och Ariana Grande. Under 2018 har framgångarna med just Ariana Grande tagit Ilya till nya nivåer. I höstas hade sångerskan tre hits samtidigt på den amerikanska hitlistan signerade av den svenska hitmakaren.

Foto: Privat
 
Juryn för musikexportpriset består av:
Mikaela Fredriksen Tollin (tillförordnad generaldirektör Svenska institutet), Ametist Azordegan (författare och frilansjournalist), Anna-Karin Larsson (redaktionschef SR Musik, Sveriges Radio P2), Elin Norquist (chef Musikplattformen vid Statens musikverk), Elisabet Widlund (vd Musikförläggarna), Jesper Thorsson (vd Export Music Sweden), Lars Nylin (chefredaktör och ansvarig utgivare Musikindustrin), Linda Portnoff (vd Riteband), Ludvig Werner (vd IFPI), Per Sinding-Larsen (musikjournalist Sveriges Television) ,Robert Sehlberg (musikchef MTG Radio).
Samordnare för musikexportpriset är Gabriella Augustsson och Kristina Lindberg, Utrikesdepartementets enhet för hållbarhet och främjande.
Mer information på regeringens hemsida >> 

Nyheter

Nordisk trade mission i Seoul, Sydkorea - Hur var det?
Läs mer
INFORMATION WOMEX 2024
Läs mer
ExMS projektledde en Japansk trade mission i Stockholm
Läs mer
ANSÖK OM RESESTÖD TILL AMSTERDAM DANCE EVENT
Läs mer
DIPLOMUTDELNING FÖR NORDIC MUSIC BIZ' TOP 20 UNDER 30 2024
Läs mer