Hur gör man som kompositör för att ta sig in i film, TV och spelbranschen i LA?
Los Angeles är det största navet för underhållningsbranschen i världen - det är där dom största filmbolagen, streamingtjänsterna och spelstudior har sina huvudsäten. Det är därför naturligt att många som vill jobba inom denna bransch söker sig over there - men hur gör man för att ta sig in på denna otroligt tävlingsinriktade marknad?
Utbildning
En av de vanligaste vägarna är att gå någon av de utbildningar som är specialinriktade på att skriva musik till rörlig bild. I Los Angeles finns det flera, Screen Scoring på University of Southern California osv. Där får man lära sig både mycket teoretiskt och praktiskt av lärare som jobbar i branschen och många av de största kompositörerna anlitas som gästlärare. Vill man skriva musik för symfoniorkester krävs det en gedigen förkunskap i klassisk komposition och orkestrering. Det är inte alls säkert att den musik man skrivit i sin sequencer med samplingsbibliotek går att översätta till en riktig orkester och det är bland annat detta man får lära sig mycket om. Att studera i USA är tyvärr inte billigt – man får räkna med att betala runt en halv miljon kronor för ett års utbildning på masternivå.
Många som gått dessa utbildningar lyckas därefter få en praktikplats hos en etablerad kompositör. Praktiken börjar oftast med att man får agera allt i allo, det vill säga installera mjuk- och hårdvara, förbereda projekt, koka kaffe och allt däremellan. Denna praktik är oftast obetald alternativt väldigt underbetald, men kan med tiden leda till en betald position där man får vara med och assistera i att faktiskt komponera – det kan i sin tur leda till att man blir tilldelad egna projekt. Många av de största kompositörerna har gått den här vägen.
Andra vägar
Det är inget krav att man ska ha gått en utbildning, det finns många som gått andra vägar – men oavsett vilken väg man väljer att gå så gäller det att få in en fot någonstans. I stort sett är alla jobb man får baserade på det arbete, den musik, man tidigare gjort. Att skicka en Soundcloud-länk eller en showreel med sina alster till Netflix eller Universal kommer tyvärr inte att leda någonstans, med allra största sannolikhet kommer de inte ens att öppna länken man skickar. Alla stora kompositörer har agenter som hjälper dem att landa projekt, men man måste ha flera stora projekt bakom sig för att en agent ska vara villig att jobba med en. Som ny i branschen är det därför viktigt att snabbt försöka få så mycket erfarenhet som möjligt.
Indieproduktioner
En bra väg att få erfarenhet och att få jobba skarpt på ett projekt, oavsett om det är film eller spel, är att komma i kontakt med indieproducenter – folk utan ett stort bolag bakom sig. I dessa projekt är det oftast inte så mycket pengar inblandat men det är en bra väg att få in en fot. I USA och LA är det vanligt att man annonserar efter bland annat kompositörer på sajter som till exempel Craigslist. I dessa fall kan det mycket väl räcka med att de gillar ens showreel för att bli anlitad. Med lite tur kanske just det spelet eller den film man jobbat med går bra och blir medialt uppmärksammad, eller så kanske regissören får ett större jobb i framtiden och ringer upp en. Oavsett, får man ett skarpt projekt att addera till sitt CV och sin reel
Nätverkande
Som i många andra branscher, är nätverkande A och O även film- och spelvärlden. De flesta projekt man landar är antingen via någon man arbetat med tidigare eller genom rekommendationer. Att närvara vid stora events eller evenemang som GDC (The Game Developers Conference), NOW (Nordic Oscar Weeekend) som hålls varje år här i LA är ofta lukrativt, där man får direktkontakt med allt från regissörer till annat produktionsfolk. Våga återkoppla med nya samt tidigare kontakter, skapa relationer. Det är ett relationsspel; alla man träffar inom branschen, vare sig när man jobbar som assistent åt en stor kompositör eller stöter på själv på ett kafé, kan komma att bli framtida samarbetspartners. Allt från music editors, music supervisors, klippare till ljudläggare.
Budget
Hur stor budget ett projekt har, lägger grunden till hur man tar sig an ett projekt som kompositör. Budget kan påverka hur musiken kommer att låta, som till exempel på indieprojekt med väldigt liten budget har man inte råd att anlita en riktig orkester och får där försöka komma runt det med till exempel samplingsbibliotek. Vid mindre projekt har man oftast bara regissör och producent som man kreativt bollar med. Däremot under storskaliga produktioner där man har ett stort produktionsbolag inblandat finns ett helt team som vill ha kreativ inverkan; allt från music executives till associate producers, regissörer, producenter och klippare. Ju större budget, ju högre press med andra ord.
Avslutande tips från en music editors perspektiv
Jag frågade min kollega, music editorn Shie Rozow som jobbar med bland annat kompositörer som Pinar Toprak om tips gällande arbetsrelationen med just kompositörer.
Har du några generella tips för kompositörer som är i startgropen av sin karriär och ser du återkommande nybörjarmisstag?
Shie: Försök att omge dig med människor som är erfarna och på din sida, människor som hjälper dig att lyfta och stötta dig och lyssna på dem. Enligt min erfarenhet vill folk vanligtvis bara göra ett bra jobb och ha ett bra resultat, så de är på din sida, de vill att du ska bli framgångsrik eftersom det betyder att de också kommer att bli framgångsrika. Dessutom är organisering nyckeln till framgång. Det händer mycket när du gör musik till en film, oavsett om du har ett stort team eller om det bara är du själv. Se till att du är riktigt välorganiserad när det gäller att veta exakt vad som behöver göras, när det är dags och status för varje cue vid varje givet ögonblick. Ju bättre organiserad du är, desto bättre förberedd är du och desto lättare och bättre kommer det att gå.
När det gäller misstag att undvika – var inte för stolt eller för rädd för att be om hjälp. Det kan vara bra att prata med en mer erfaren kollega, eller kontakta andra som kan svara på dina frågor. Du kan även ställa frågor till film- eller spelskaparna själva. Kom ihåg att du redan har landat projektet, det betyder att de gillar dig och litar på dig, även om du är oerfaren – och de vet att du är ny i branschen, så de förväntar sig inte att du ska veta allt. Det är OK att ställa frågor.
Texten är skriven av Isabelle Engman
Länk till Shie Rozows nyutgivna bok Preparing for Scoring Sessions: A Guide for Media Composers and Their Teams.
Hej Isabelle! Hur skulle du beskriva en vanlig dag på jobbet?
Det finns ingen typisk agenda för mig, varje dag är olik den andra. Ena dagen sitter jag och försöker klura ut ett stråkarrangemang och nästa spelar jag in konstiga dissonanta ljud. Ibland får man in nya projekt med tajt deadline, då får man omprioritera snabbt. Jag har lärt mig att vara bekväm med oregelbundna arbetstider med andra ord. Parallellt med allt musikskapande klämmer jag in mailande, nätverkande, uppdatering av hård- och mjukvara, research och liknande.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Mötet med en annan kreativ part som en regissör, där man bollar idéer och slutligen ska mötas i en gemensam konstnärlig vision. Med varje uppdrag och projekt behöver man anpassa och fördjupa sig i olika saker. Varje grej man tar sig an väcker något nytt i en, vilket är kreativt och samarbetsmässigt utvecklande.
Vad är det svåraste?
Det finns något som kallas “temp love” inom filmvärlden, när en regissör fastnar vid temporär musik som denne använt under klippningen av sin film. Kommer man då in i ett senare skede som kompositör och ska försöka matcha eller ibland behöva efterlikna referensmusiken in i detalj, kan det bli en utmaning – även riskabelt upphovsrättsmässigt. En annan utmaning är snäva tidsramar, när man ibland har mindre än en månad på sig att göra musik till en långfilm får man rappa på!
Vad är det roligaste minne som kompositör i Los Angeles?
När vi spelade in musiken till dokumentären Only In Theaters på legendariska EastWest Studios. Dels var det fantastisk akustik och vibe där, vi hade utrymme att experimentera loss med musikerna på plats och man visste att just här har bland annat temat till Gudfadern spelats in. Att ha inspelningar i klassiska studios slår nästan allt, som den gången jag spelade in en 65-mannaorkester på Warner Bros. Studio, en upplevelse man sent glömmer!
Är det någon skillnad att jobba med amerikaner jämfört med svenskar och hur skiljer det sig i så fall?
Det häftiga med kreativt arbete är att det är ett universellt språk. Den största skillnaden ligger snarare i praktiska bitar som resurser, där Sverige halkar efter. Produktioner tenderar att vara mer omfattande i USA vilket innebär att man bollar ens musik med kanske femton personer jämfört med ett fåtal på svenska produktioner. Ju mer pengar involverade, desto större press på alla inblandade med andra ord.