Turnera i Storbritannien efter Brexit – hur gör man?

Storbritannien är ett av den europeiska musikbranschens stora center, och förutom att mängder av musikbolag har kontor i landet så fullkomligt kryllar det av spelmöjligheter – från Brighton i söder till Glasgow i norr. Konkurrensen är hård, men för den som lyckas är möjligheterna oändliga.

Med en stor befolkning centrerad på en relativt liten yta lämpar sig landet väl för att turnera i, och det går enkelt att få till en bra sväng utan långa resdagar. Men sedan Brexit blev en realitet och landet lämnade EU (och med det även rörelse- och handelsfriheten som det europeiska samarbetet gav) ser turnémöjligheterna annorlunda ut. Annorlunda, men inte omöjliga. 

Storbritannien är fortfarande en otroligt viktig marknad, och en spelning på rätt klubb eller festival i landet kan var startskottet på en fruktsam karriär. Att hoppa över en spelmöjlighet på grund av vad som känns som komplicerad juridik är därför inget alternativ. I denna guide går vi igenom grunderna för vad som krävs för dig som yrkesverksam musiker från ett EU-land att spela eller turnera i Storbritannien. 

Vilka alternativ finns? 

För att göra betalt arbete i Storbritannien behöver du ett särskilt tillstånd. Vilket du behöver beror främst på hur länge du planerar att stanna.

Du ska verka i Storbritannien i under en månad:

Lejonparten av alla turnéer sker under en månad. Det absolut vanligaste svenska (och andra europeiska) artister behöver är ett så kallat Permitted Paid Engagement. För att kunna ansöka om ett sådant så förutsätter det att du har blivit inbjuden av en promoter, venue eller festival för att spela. Om du jobbar med en seriös aktör har denne säkert gjort detta många gånger förr då detta länge har varit standard för musiker som kommer från icke-EU-länder, men som nu även gäller oss. 

För att kunna ansöka om ett Permitted Paid Engagement gäller följande:

– Du är en professionell musiker och musik är din huvudsyssla (självklart kan du ha andra jobb som stöttar upp din konst ekonomiskt, men ska finnas fog för att du inte är en amatör)

– Du kan bevisa att du har blivit inbjuden att delta i en aktivitet som involverar konst av en organisation som har sin bas i Storbritannien

– Ditt åtagande sträcker sig inte länge än en månad 

Sista punkten är nyckeln här. Om du planerar en längre turné, eller kanske ett residens på en plats, så är det ett annat tillstånd som gäller, ett Temporary Work – Creative Worker Visa.

 

Du ska verka i Storbritannien i upp till tolv månader: 

Ett Temporary Work – Creative Worker Visa ger dig möjlighet att stanna och arbeta i Storbritannien i upp till tolv månader, alltså perfekt för dig som gör en längre turné i landet. För att få ett sådant här måste du ha en licensierad sponsor i Storbritannien. Rent praktiskt är det ett referensnummer där information om ditt jobb och dina personuppgifter finns att hitta – det är en digital resurs, och inte ett fysiskt dokument. En sponsor kan vara en organisation, ett skivbolag, en agentur eller en promoter som kan intyga att du ska jobba i landet under en längre tid. En sådan här ansökan är också kopplad till en kostnad (£259) så se till att reda ut om den betalas av dig eller din sponsor. 

Du måste även ha självklarheter som ett giltigt pass samt kunna styrka att du har tillräckligt med besparingar så att du kan försörja dig själv i Storbritannien, alltså ett bankutdrag eller liknande. Ansökningstiden börjar tre månader innan du planerar din ankomst, och du måste fylla i en ansökan online. Detta kan du läsa mer om och göra här. 

Hur fungerar det rent praktiskt på plats? 

Det finns ingen ansökningsportal utan det är på plats vid gränsen som du visar upp dina handlingar. Om du anländer via flyg så ska du inte använda självscanningen av ditt pass på plats, utan söka upp en passkontrollsdesk med en fysisk person på andra sidan. Du visar då upp din inbjudan och får den stämpel i passet som krävs för att åtagandet ska anses som beviljat. Detsamma gäller om du anländer i till exempel en turnébuss via land. 

Är det så krångligt som det låter? 

Nej, det är det verkligen inte. Så länge du kan bevisa att du är en professionell musiker med professionella musikaliska åtaganden i landet så kommer processen vara – till skillnad från till exempel USA – förhållandevis enkel. 

Säg att du spelar i ett rockband som för första gången ska ta steget över och spela i Storbritannien. Ni har fått ihop en bra sväng på 10 spelningar på 12 dagar på klubbar i England. Det är bandet + ett par tekniker som ska över, och turnén börjar om sex månader. Det ni då gör är att ni ber om ett Letter of Invitation från den agentur/promoter som har bokat spelningarna, alternativt, om ni bokar spelningarna själva, från respektive spelställe som ni kommer att spela på. När ni anländer till gränsen ser ni till att prata med en fysisk gränskontrollant (och inte en självscanningsautomat!) som ser till att ni får rätt stämpel i passet och kan inleda turnén helt lagligt. Utan stämpeln klassas ni inte som godkända, så det är viktigt att alla i turnésällskapet får en sådan. Det gäller även teknikern, som går under precis samma regler som bandet så till vida att hen kommer att vara med på samma spelningar som ni (och inte har ytterligare åtaganden på plats). Och voilá! Ni är redo att påbörja turnén som ni har längtat så länge efter. 

Skulle turnén vara längre än en månad så gör ni precis samma, men ser till att ni har gjort förberedande stegen och ansökt online innan. 

Återvända till Storbritannien flera gånger under en kortare period – är det möjligt?

Säg att du är en DJ som turnerar sporadiskt i Storbritannien – ibland ett par gånger i månaden samtidigt som du åker hem / annat land under veckan i mellan. Det går fint att göra detta så till vida att du har ett Temporary Work – Creative Worker Visa och gör samma process vid din ankomst som du gjorde initialt – alltså registrerar dig hos en passkontrollant. Du kommer då få precis samma möjligheter som en förstagångsanländare. 

Skatt – vad ska jag betala?

Alla musiker som utför betalt arbete i Storbritannien är också skyldiga att betala brittisk skatt. Om pengarna du tjänar överstiger det som kallas för UK Personal tax allowance, alltså en typ av skattesats, kommer personen som betalar dig (venuen eller promotern) att dra av skatt på förhand och betala det till HM Revenue and Customs (HMRC) – den brittiska skatte- och tullmyndigheten. Det här kallas för withholding tax, eller källskatt på svenska, och dras vanligtvis av på UK basic rate of Income Tax, alltså en lokal brittisk skattesats. 

Du kan ansöka om att få en reducerad taxa på din källskatt, så att skattebeloppet du betalar närmare överensstämmer med det du egentligen kommer att tjäna. Detta gör du genom att fylla i formuläret FEU8 och skickar via post till HRMC åtminstone 30 dagar innan du ska ha betalat in ditt belopp. Det krävs en ansökan per turné, och om ett stopp på turnén skulle ställas in så måste du skicka in en ny ansökan.

I din ansökan kan du inkludera utgifter som du har tvingats göra i samband med din turné – till exempel hotellavgifter, resor i Storbritannien, mat och liknande. Dock inte utgifter som har betalats åt dig. 

Läs mer om källskatt och hitta formuläret du måste fylla i här.

 

Hur funkar merchförsäljning i Storbritannien? 

En annan för många musiker viktig sak som skiljer sig från turnerande på kontinenten är merchförsäljning. Att ha en lyckad kväll i merchbåset efter spelning kan i många fall var det som på sista raden gör att du går plus, så att helt skippa detta utanför EU är inte ett alternativ. 

Att ta med sig varor in i icke-EU-länder kan bli en dyr och komplicerad historia, men det finns vägar runt detta. Det allra lättaste är att skaffa en ATA-carnet vilket är ett slags pass som gör att tullformaliteterna är förifyllda redan innan ni anländer till gränsen. Detta gör att du inte behöver tulldeklarera vid gränsen – en annars tidskrävande och komplicerad process. 

En ATA-carnet gäller för tillfällig export av varor, såsom merch, och gäller för 10 resor i upp till ett år. Detta innebär att du även kan använda den vid resor till exempel Norge och Schweiz, som inte heller är med i EU men dit turnéer ofta kommer. Priset för en ATA-carnet varierar på vad det är du ska sälja och i vilket land, och som incitament för att innehavaren ska använda carneten korrekt tas en depositionskostnad ut vid utfärdandet. Den återbetalas sedan om allt har genomförts korrekt, vilket inte kommer vara några problem om du läser på innan och är noggrann. 

En ATA-carnet kan du ansöka om via Stockholms Handelskammare här.  

Är du en artist som generellt säljer mycket merch kan det också vara läge att fundera på att trycka upp merch på plats i Storbritannien, för att slippa att importera och kuska runt med alla lådor. För att det ska bli värt bör du dock komma upp i en viss volym. 

Avslutningsvis – läs på innan, och stort lycka till!

En turné i Storbritannien är för många en dröm som går i uppfyllelse, och för att du ska kunna njuta så mycket som möjligt under själva turnén så är det viktigt att du gör ditt förarbete. Sätt redan innan ni åker upp mål för resan och följ sedan upp det efter. Ska ni sälja ett visst antal biljetter? Öka streamingen från Storbritannien med en viss procent eller jobba stenhårt för att få ihop några festivalspelningar kommande sommar? Att ha ett strategiskt tillvägagångssätt är A och O vid alla typer av export, inte minst vid turnéer. 

Och till sist – inresebestämmelser tenderar att ändras vid jämna mellanrum utan att för den delen kommuniceras särskilt bra. Även om avsikten är att denna guide ska hållas levande så kan vi inte garantera att den innehåller det allra senaste – se därför till att läsa på om alla detaljer en extra gång innan avfärd så att du inte missar några ändringar. Lycka till!

Guiden är skriven av Filip HiltmannLuger